Kontoret for belgisk murstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kontoret for belgisk murstein var et norsk departementskontor, opprettet ved årsskiftet 1947/1948 under Forsynings- og gjenreisningsdepartementet.

Kontoret ble overført til Kommunal- og arbeidsdepartementet 1. juli 1950, og ved utgangen av året ble det nedlagt. Kontoret hadde ansvar for anskaffelse, transport, lagring og salg av belgisk murstein til bruk i gjenreisningen av Norge etter den tyske okkupasjonen.

I 1946 var underskuddet på byggematerialer som murstein stort i Norge. De norske teglverkene opplevde vansker som ble merket i hele landet, ikke minst Oslo. Belgia var kjent for sin storproduksjon av murstein, og Oslo kommune hadde kjennskap til belgiske leverandører. Kommunen kontaktet derfor belgierne i håp om å få innført et større parti murstein. Et normalt årsforbruk i Norge var på 50 millioner murstein; men i april 1947 bestilte Oslo kommune 50 millioner med fullmakt fra Kommunal- og arbeidsdepartementet. 30 millioner murstein var bestilt til staten; resten til Oslo kommune selv. I juni kom de første leveransene, men da var det et problem at man manglet andre bygningsmaterialer, i tillegg til lagerplass, slik at murstein noen steder måtte oppbevares under åpen himmel.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jon Barstad, Riksarkivet: «Eget kontor for belgisk murstein», Arkivmagasinet 2/2015

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]