Konsertina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon av en konsertina.

Konsertina (trolig fra engelsk concertina, av concert, «konsert»)[1] er et lite musikkinstrument i rom av et sekskantet, kromatisk trekkspill. Det består av ekspanderende og trekkende belg, med knapper (eller taster) vanligvis i begge ender, i motsetning til trekkspillknapper, som er på forsiden.

Det ble utviklet uavhengig i både England og Tyskland.[2] Den engelske versjonen ble oppfunnet i 1827 av Charles Wheatstone,[3] mens Carl Friedrich Uhlig introduserte den tyske versjonen fem år senere, i 1834.[4] Det lages i fire størrelser; sopran, tenor, baryton og bass, som til sammen har et toneomfang fra c til c4. Ulike former for konsertina brukes til klassisk musikk, til tradisjonell musikk i Irland, England og Sør-Afrika, og til tango- og polkamusikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «konsertina», NAOB
  2. ^ Worrall, Dan Michael (1. januar 2009): The Anglo-German Concertina: A Social History. Bind 1. Dan Michael Worrall. ISBN 978-0-9825996-0-0; s. 4–.
  3. ^ Chisholm, Hugh, red. (1911): «Concertina», Encyclopædia Britannica.Bind 6 (11. utg.). Cambridge University Press; s. 824.
  4. ^ «Carl F. Uhlig», ConcertinaMusic.com

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Concertinas – kategori av bilder, video eller lyd på Commons