Kongsvinger og Omegn Rideklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kongsvinger og Omegn Rideklubb ble etablert 15. juni 1970. Klubben har stall, to ridehus og to utebaner i landlige omgivelser på Hov rett utenfor Kongsvinger sentrum, og er nær nabo med Kongsvinger Travbane. Den nåværende rideskolen ble startet i 2006 og drives av Kongsvinger Ridesenter. Kongsvinger og Omegn Rideklubb tilhører Hedmark Rytterkrets.

Historie[rediger | rediger kilde]

Blant gründerne var blant annet den kjente Distriktsveterinær og gründer av Kongsvinger Veterinærklinikk, Halvard Sandelien, samt Finn og Tore Gjems med flere. Navnet ble forkortet til KORK, noe som visstnok har sammenheng med åpningen av en flaske champagne i anledning stiftelsen.

KORK hadde sin virksomhet på Granli Gård hos Tore Gjems frem til slutten av 1970-tallet da man flyttet virksomheten til Hov der klubben i mange år leide stall på Hov kommunegård. Ridebaner ble opparbeidet i nærheten av stallen. Etter hvert oppstår behov for mer plass til ridning og man flyttet ridebanene til der hvor de ligger i dag, ca. 400 meter nord for stallen. Det ble etter hvert satt opp en ”plastboble” på 30x30 meter som ble benyttet som ridehus gjennom 1980 og begynnelsen av 1990 tallet. KORK arrangerte i denne tiden 2 NM runder i sprangridning og det ble etter hvert en tradisjon å arrangere større elite- og landsstevner for ponni.

I tiden 1995 – 1996 bygget klubben et ridehus på 70 x 20 meter. Dette ble finansiert ved hjelp av tippemidler, stor egeninnsats og gjennom låneopptak. Man inngikk da en 40 års festeavtale med Kongsvinger kommune og man opparbeidet ytterligere areal til ridebaner.

Klubben hadde en aktiv rideskole frem til 2002, men mistet da sine instruktører. Det ble ansatt nye, men man lykkes ikke med å få tak i de rette, eller de ønsket ikke å bli værende grunnet lite tilfredsstillende stallfasiliteter. Det hele nådde bunnen i 2004 da Mattilsynet stengte stallene som ble leiet av kommunen grunnet store tekniske mangler iht. forskrift om drift av hestesenter.

Utbygging[rediger | rediger kilde]

Vinteren 2006 fikk klubben engasjert en ny instruktør til å drive rideskolen, Maren Olsen Moshølen, fra Kongsvinger. Hun er utdannet Instruktør III på Norsk Hestesenter og har 10 års praksis hos OL rytter Stein Endresen i hans stall før hun kom til KORK.

For å ha noe å bygge fremtiden på ble det i 2007 prosjektert et nytt stallanlegg i 2 trinn. Stallanlegget ble gitt idrettsfunksjonell godkjenning av Kultur og Kirkedepartementet medio august samme år og anleggsarbeidene ble satt i gang tidlig i september. Den 22. desember samme år hadde klubben glede av å presentere et fantastisk flott og funksjonelt stallanlegg for sine medlemmer. Trinn 1 er fylt opp til randen av hester, 30 i tallet. Trinn 2 er ikke igangsatt enda. Den nye stallen og det gode miljøet som er kommet rundt denne medførte en sterkt økende aktivitet i klubben og mange ryttere med egne hester kom strømmende til.

Høsten 2009 stod ridehus nr 2 klart, et ridehus på 20 x 40 m. Begge ridehusene er anlegg med dry ecotrack filtbunner, noe som gjør det attraktivt å arrangere ridestevner i sprang og dressur innendørs på vinterstid.

Utover dette finnes det også en flott feltrittløype på anlegget med en flott hinderpark godkjent med hindre for opptil 90 cm.

I dag[rediger | rediger kilde]

Anlegget fremstår som svært godt vedlikeholdt både inne og ute. Klubben arrangerer flere distrikts – og landsstevner innen sprang, feltritt og dressur i løpet av året. Klubben har aktive medlemmer fra flere kommuner, med tyngde på Kongsvinger, Eidskog og Sør-Odal. Ca. 60 % av klubbens 240 medlemmer i 2011 er jenter i alderen 8 til 19 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]