Kongeriket Jugoslavias flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kongeriket Jugoslavias flagg 1918-1941
Kongeriket Jugoslavias statsflagg og orlogsflagg

Kongeriket Jugoslavias flagg var en trikolor i fargene blått over hvitt over rødt. Statsflagget hadde i tillegg det kongelige våpen satt inn i duken over alle tre striper og forskutt et stykke mot stangsiden av flaggduken.

Kongeriket ble etablert i 1918 under navnet «Kongeriket av serbere, kroater og slovenere». Flagget, som i den enkle trikolorens form var i bruk fra 1918 av, men offisielt vedtatt først 28. februar 1922, gjør bruk av de tre pan-slaviske fargene som alle de tre sørslaviske nasjonene allerede gjorde bruk av. Fargerekkefølgen ble endret slik at flagget ikke skulle være identisk verken med slovenernes, kroatenes eller serbernes nasjonale flagg.

Riksvåpenet i statsflagget er basert på det serbiske kongelige dynastis våpen, men har tillegg av symboler for Kroatia og Slovenia, henholdsvis sjakkruter i rødt og hvitt og halvmåne og tre stjerner. Egentlig skulle statsflagget bære den store versjonen av det kongelige våpen, men i praksis bar det en forenklet versjon uten våpenkappe. Dette ble i 1922 også offisielt innført som kongerikets orlogsflagg.

Kongeriket Jugoslavias flagg ble benyttet fram til 1941, da landet ble oppløst i forbindelse med den annen verdenskrig. Trikoloren ble fra 1945 av videreført av det sosialistiske Jugoslavia, da med tillegg av en gulkantet rød stjerne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]