Hopp til innhold

Malabarkysten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kongeriket Cochin»)
Malabarkysten
LandIndias flagg India
Kart
Malabarkysten
12°01′00″N 75°17′00″Ø

Malabarkysten (eller Malankara) er den sørvestlige kystlinje i India. Landskapet består av den lange og smale kystsletten til delstatene Karnataka og Kerala mellom de vestlige fjellkjedene og Arabiahavet. Kysten strekker seg fra sør for Goa (eller, avhengig av definisjonen, fra Konkan) til Kanyakumari (kapp Comorin) på Indias sørlige ende. Klimatisk består den av den våteste regionen i sørlige India, ettersom de vestlige fjellkjedene fanger opp monsunregnet.

Malabarkysten har en rekke historiske havnebyer, mest kjente er Kozhikode (Calicut), i dag den tredje største byen i delstaten Kerala, og Oddeway Torre-bosetningen som var en del av dansk besittelse i årene 16961722 (se Det danske ostindiske kompani); Kochi og Kollam som tjente som sentre for handel i Indiahavet i århundrer.

På grunn av deres retning mot sjøen og skipshandel har byene på Malabarkysten et utpreget kosmopolitisk preg og har vært tilholdssted for de første grupper av kristne (se tomaskristne), jøder (se cochin-jøder) og muslimer i India.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]