Kongens Have

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°41′4,9992″N 12°34′45,001″Ø

Slott og have på et stikk fra Den Danske Vitruvius. 1746.
Rosenborg slott med Grønne Bro og To hvilende løver foran, sett fra Kongens Have

Kongens Have – også kalt Rosenborg Have – er et stort parkanlegg i det sentrale København. Parken avgrenses av Øster Voldgade, Sølvgade, Kronprinsessegade og Gothersgade, og omgir renessanseslottet Rosenborg slott.

Hageanlegget ble påbegynt under Christian IV i 1608.[1] En plantegning fra 1649 viser at hagen var oppdelt i kvadrater – et sjakkbrettmønster som kan gjenkjennes i dagens stisystem.[2] Omkring 1700 ble det planta lindealleer langs hovedstiene. Disse gjenfinnes i dag som Damegangen og Kavalergangen (nærmest slottet). Tidligere var området sør for slottet også en del av hagen; dette ble i 1783 omgjort til ekserserplass. På slutten av 1700-tallet ble hagen åpna for allmennheten.[3]

Sia 1960-tallet er parken fornyet med bl.a. rekka av hestekastanjer ut mot Gothersgade og en rosehage i renessansestil. En svanefontene, forestillende Stormarns våpen, omgitt av en ring av lindetrær ligger ved et skjæringspunkt mellom diagonale stier. Om våren springer et teppe av ulikefarga krokus i sjakkbrettmønster ut på plenen foran slottet.[4] Parken blir også brukt til temporære kunstutstillinger og andre arrangementer som konserter gjennom hele sommeren.

Kongens Have forvaltes av Slots- og Ejendomsstyrelsen.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Kongens Have er fredet. Fredningen omfatter 15 bygninger, deriblant Herkulespaviljongen, i tillegg til skulpturen «Løven og hesten» av Peter Husum.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Velkommen i Kongens Have fra Slots-og Ejendomsstyrelsen
  2. ^ Velkommen i Kongens Have fra Slots-og Ejendomsstyrelsen
  3. ^ Rosenborg Slot og Kongens Have fra Slots-og Ejendomsstyrelsen
  4. ^ Staudebedet i Kongens Have fra Slots-og Ejendomsstyrelsen
  5. ^ Fredningssag / Kongens Have, Kronprinsessegade 001-025, Gothersgade 060 og Sølvgade 023 Z fra Kulturarvsstyrelsen (besøkt 26. juni 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]