Kong Ping av Zhou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kong Ping av Zhou
Født781 f.Kr.Rediger på Wikidata
Død720 f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
FarKing You of Zhou
MorShen
SøskenBofu
BarnPrince Xiefu
Prince Hu
Prince Wu

Kong Ping av Zhou (født før 771 – død 720 f.Kr.) (også kalt Zhōu Píng Wáng eller Kong P'ing av Chou) var den 13. hersker over det kinesiske Zhou-dynastiet og den første av kongene i den epoken som går under navnet det østlige Zhou-dynasti.

Det var han som, mens han ennå var kronprins Ji Yijiu, måtte flykte østover etter at Zhou-hovedstaden i vest ble brent og plyndret. Det var Quanrongbarbarene som hadde angrepet Zhongrikets kjerneområder i dagens Shaanxi, drept kong Youwang og plyndret hovedstaden.

Under flukten var han avhengig av at herskerne i nærliggende vennligsinnede vasallstater gav ham beskyttelse mot barbarene og de føydalherrene som hadde gjort opprør mot ham. En hær satt sammen av lensherrene klarte snart å fordrive barbarene. Dermed satte han seg i takknemlighetsgjeld til Qin, Chang og Jin-statene. Han la så hovedstaden til Chengzhou ved Luoyang (provinsen Henan) for å kunne sikre seg bedre mot angrep.

Fyrsten av Qin hadde dekket kongens retrett, og fikk som takk det gamle Zhou-kjerneområdet i len av kong Ping. Dermed ble samtidig grunnlaget lagt for det senere Qin-dynastiet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]