Kollhellaren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lofotodden sett fra nord. Over det mørke skjæret til venstre for midten sees inngangen til Kollhellaren

Kollhellaren, også kalt Refsvikhula, er ei grotte i Moskenes kommune i Nordland. Den ligger ved det fraflyttede fiskeværet Refsvika, på vestsida av den sørvestlige delen av Moskenesøya. I grotta finnes hulemalerier som kan være mellom 2500 og 4000 år gamle. Til sammen er det funnet 33 figurer på veggene i den 115 meter lange grotta. Inngangen til Kollhellaren er ca. 50 meter høy og 12 meter bred.

Selve hula har vært kjent lenge. Da Refsvika var bebodd, søkte gjerne kyrene fra bygda inn i hula når det var dårlig vær, og om nødvendig ble gjerne melkingen gjort der også. Men maleriene i hula ble først oppdaget sommeren 1987, da arkeologistudenter fra Tromsø Museum gjorde undersøkelser i forbindelse med utarbeidelse av økonomisk kartverk. Det er litt usikkert om hulemaleriene er malt eller skrapt fram. Førstekonservator Kristen Michelsen ved Historisk Museum i Bergen mente i en rapport i 1989 at figurene er skrapt fram, men konservator og forsker Terje Norsted ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) holder i sin rapport fra 1998 på at de må være malt.

I 1994 ble Kollhellaren vernet i henhold til kulturminneloven, og det er kun tillatt å besøke den sammen med godkjent guide.

Kilder[rediger | rediger kilde]