Kodiakbjørn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kodiakbjørn

Kodiakbjørn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ursus arctos middendorfi
Alt. navn: Kodiakbjørn
Artstilhørighet: Brunbjørn,
Bjørnefamilien,
Rovdyr
Rødlistestatus: ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Habitat: Skog og elvedaler, kystnært
Utbredelse: Øyer utenfor Alaskakysten

Kodiakbjørn (Ursus arctos middendorfi) regnes som den fysisk største underarten av brunbjørn. Den finnes i Alaska, der den lever i kystnære omgivelser og stort sett har holdt seg isolert fra resten av den nord­amerikanske brunbjørn­stammen.

Beskrivelse og spredning[rediger | rediger kilde]

Den enorme Kodiakbjørnen er oppkalt etter øya der den først ble oppdaget, øya Kodiak på sørkysten av Alaska. Forskerne mener at den opprinnelig kan ha kommet dit fra Øst-Asia, der det lever et større antall lignende bjørner på Kamtsjatkahalvøya øst i Sibir i Russland.

En voksen hannbjørn kan veie opp mot 675 kg og ha en skulderhøyde på inntil 150-155 cm når den står på alle fire. Om den reiser seg på bakbeina kan den bli mer enn 300 cm høy. Binna, som normal er 20 % mindre og 30 % lettere enn hannen,[1] kan bli opp mot 350 kg tung og nå en skulderhøyde på inntil 100-110 cm. Klørne på de enorme framlabbene blir ca. 10-13 cm lange og er formet for å grave i bakken.[2]

Den største kodiakbjørnen som noen gang er skutt og har blitt registrert står utstilt i et stort glassmonter hos J. C. Penneys i Anchorage.[3] Den veide 855 kg. Noen forskere mener at kodiakbjørnen i ekstreme tilfeller kan bli opp mot 1000 kg tunge, men så store bjørner har aldri blitt registrert. Den eldste bjørnen som er registrert var ei binne som ble 34 år gammel. Den eldste hannen ble 27 år gammel.

Kodiakbjørnen finnes kun på Kodiakøya og de nærmeste øyene, like utenfor kysten av Katmai. Der har den trolig vært isolert i 12 000 år eller mer.[4] Det er estimert at det finnes en populasjon på ca. 2500-3000 bjørner på selve Kodiakøya. I tillegg kommer et ukjent antall på de nærmeste øyene, Shuyakøya og Afognakøya i nord, og Trinityøyene i sør.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]