Kodari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kodari er en by i Sindhulpalchok-distriktet i Bagmati sone, Sentralregionen i Nepal. Byen ligger på grensen mot Kinas autonome region Tibet 2 525 moh. Historisk var Kodhari i lang tid et viktig stoppested på karavaneveien fra Kathmandudalen til Lhasa.

Kodari er kjent for sine praktfulle elvedaler og storslåtte utsikt over fjellheimen. Den berømte varme kilden Tatopani ligger nær byen.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

I dag er Kodari den nordlige enden på riksveien Arniko Rajmarg (nepalsk offisiell kode ARM), som går fra Kathmandudalen til grensa og fortsetter videre på den tibetanske sida til Lhasa.

(ARM er en del av den asiatiske hovedveien AH42, som går 3754km fra Lanzou, Kina til Bahri, India.)

Ved Kodari går den 70 m lange Vennskapsbrua (Friendship Bridge), bygd ferdig av kineserne i 1975, over til grensebyen Zhangmu (eller Xhangmu) i Tibet. Derfra fortsetter AH42 til Lhasa.

Trafikken i Nepal går på venstre side av veien. Halvveis over brua, der grensa går, gjelder kinesiske regler, og Kina har høyrekjøring. Klokka er også 2 timer og 15 minutter mer på den kinesiske sida.

Noen turistgrupper kommer fra Tibet inn i Nepal via og Kodari. Det er for tida (2007) ikke mulig for individuelle turister å få visum til å reise fra Nepal og inn i Tibet via Kodari. (Gruppereiser kan gjennomføres, men er lite vanlige og krever grundige forberedelser.)

Kjøretid fra Kathmandu til Kodari er normalt anslått til 6 – 7 timer.

Kodari er dårlig utbygd fra et turistsynspunkt, med liten og dårlig hotellkapasitet, osv. Byen er likevel et turistmål for vestlige turister som drar dit for å gå ut på brua og se grensa mot Kina.

Kodari har også Nepals høyeste strikkhopp, over Bhote Khosi (Tibet-elva).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]