Klostergata 21 (Moss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Står i dag som et kulturminne i Moss by.
Klostergata 21, 2020.
Klostergata 21, 1914.

Forretnings- og boliggården Klostergata 21 står i dag som et kulturminne i Moss. Det har tidligere vært en reperbane, sammen med dagens Klostergata 17, 19 og 15.

Historie[rediger | rediger kilde]

Boligen ble ikke bygd før i 1914[1], rett rundt 1. verdenskrig.

16. juli 1881 startet den andre av to store bybranner i Moss og strakk seg langs med Klostergaten og Kongens gate. Brannen startet ved Moss bryggeri og bevegde seg sør- og øst over Klostergaten 1. Brannen varte i ca. 8 timer og tok totalt 39 hus[2][3]. Daværende klostergata 21 var en av husene som gikk med brannen den gangen. Dagens Klostergata 21 ble bygd etter de store bybrannene, i 1858 og 1881. Etter brann hendelsene ble det innført murtvang for å forebygge andre store bybranner.

Alle skraverte bygninger ble ødelagt i brannen i gatene.

Byggestil[rediger | rediger kilde]

Klostergata 21 er bygd opp i mur, etter reguleringsbestemmelsen murtvang. Denne reguleringsbestemmelsen ble svært populær i flere byer i Norge, nettopp for å redusere brannfare. Det ble derfor ikke lenger lov å bygge hus i tremateriale. Derfor er klostergata 21 i dette tilfellet bygget i en type stein produsert av Brynhildsen & sønn[1]. Bygget er murt opp av brynhilsen-blokker, i sen jugendstil.

På kartet fra 1914 har husene forskjellige farger, dette skyldes at husene er bygget av forskjellige materialer. Husene som er markert røde er bygget av mur og de husene som er markerte gule er bygget av tremateriale. Klostergata 21 er markert i en brun farge, trolig grunnet at huset er bygget av en ny type stein, altså brynhildsensstein.

Brynhildsen & sønn[rediger | rediger kilde]

Brynhildsenstein ble funnet opp av murer og produsent av betongblokker, Brynhild Brynhildsen, og produsert på B. Bryhnildsen Cementvarefabrikk[4], som startet opp i 1913 i Moss. Steinen var spesiell og kan sammenlignes med dagens lecablokker, den eneste forskjellen er at Brynhildsenstein var av stein, og ikke brent leire omdannet til små porøse kuler, slik lecablokkene i dag produseres. Brynhildsen ble født i 1890 og startet tidlig sin karriere som murer, før han døde 10. 02. 1981 i Moss.

Klostergata 21, 2020.

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Fru Larsen startet frisørsalong rundt tidlig 1960. På samme tid had skomaker Kristiansen skomakerverksted i kjelleren. Frisørsalongen ble avviklet i slutten av 1990-årene hvor sønnen Gisle Larsen åpnet en antikvitetsforretning. Siden 2010 har det vært serveringsvirksomhet i bygget.[trenger referanse]

Gården står i dag som et bevaringsverdig kulturminne, på bakgrunn av alder, autensitet og representativitet som en del av et historisk gatemiljø langs Kongeveien. Det vil derfor ikke tillates rivning av boligen.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kulturminnesøk. «Kulturminnesøk». kulturminnesok.no. Besøkt 18. september 2020. 
  2. ^ «Bybrannen i Moss 1881 – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 18. september 2020. 
  3. ^ «Bybranner – Moss byleksikon». www.mossbyleksikon.no. Besøkt 18. september 2020. 
  4. ^ «B. Brynildsen – Moss byleksikon». www.mossbyleksikon.no. Besøkt 18. september 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]