Klodenes kamp (1953)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klodenes kamp
orig. The War of the Worlds
The War of the Worlds (1953) trailer 2.jpg
Generell informasjon
Prod.landUSA
Lengde85 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiByron Haskin
ProdusentGeorge Pal
ManusforfatterBarré Lyndon
Basert påKlodenes kamp 
av H.G. Wells
MusikkLeith Stevens
SjeffotografGeorge Barnes
KlippEverett Douglas
Foran kamera
MedvirkendeGene Barry
Ann Robinson
FortellerstemmeCedric Hardwicke
Annen informasjon
Budsjett2 millioner dollar
Prod.selskapParamount Pictures
DistributørParamount Pictures
Premiere
  • 13. august 1953 (1953-08-13) (New York)
Eksterne lenker

Klodenes kamp (originaltittel The War of the Worlds) er en amerikansk science fiction-film fra Mal:Få. Filmen ble distribuert av Paramount Pictures, produsert av George Pal og regissert av Byron Haskin. Gene Barry og Ann Robinson spilte hovedrollene.

Filmen er løst basert på H.G. Wells' roman Klodenes kamp, og dette er den første av fem filmatiseringer. Det er en moderne gjenfortelling, og historien utspiller seg ikke lenger i England i viktoriatiden, men i California i 1953. Filmen hinter også til den kalde krigen og rustningskappløpet på den tiden. Jorden blir plutselig invadert av marsboere, og den amerikanske forskeren Clayton Forrester forsøker å lete etter svakheter for å stoppe dem.

Klodenes kamp vant Oscar for beste visuelle effekter og ble nominert til beste klipping og beste lyd.[1] Den har vært en stor innflytelse for etterfølgende science fiction-filmer. Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 2011, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress.[2] Det amerikanske filminstituttet har kåret marsboerne i filmen til filmhistoriens 27. beste skurkeskikkelser.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Dr. Clayton Forrester (Gene Barry) og Sylvia van Buren (Ann Robinson) er blant menneskene som bevitner at et meteorlignende objekt kolliderer med jorden... Det viser seg imidlertid at objektet skjuler en hærskarer av marsboere. Angrepet på jorden er i gang, Forrester må lete febrilsk etter svakheter for å stoppe dem.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The 26th Academy Awards (1954) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 24. april 2018. 
  2. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 24. april 2018. 
  3. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Besøkt 24. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]