Hopp til innhold

Kleistogami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kleistogam blomst hos marsfiol

Kleistogami er betegnelsen på blomster som normalt ikke åpner seg og der sjølpollinering er eneste mulighet for befruktning. Blomsten inneholder de samme forplantningsorganene som åpne (chasmogame) blomster: fruktemner og pollenbærere. Kronblader mangler eller er sterk redusert og fordi pollenoverføringa i en lukka blomst er mer presis enn hos åpne blomster, har disse blomstene normalt færre pollenkorn enn åpne blomster.

De fleste plantearter som produserer kleistogame blomster, lager også vanlige, åpne blomster som har mulighet for krysspollinering. En vanlig strategi er å produsere kleistogame blomster når tilgangen på pollinatorer er lav, f.eks. blomstrer gjøkesyre og mange arter i fiolslekta med åpne blomster om våren og med kleistogame blomster seinere på året.

En litt annen strategi finnes hos blindurt som er en fjellplante med blomster som sjelden åpner seg og derfor klassifiseres som kleistogame. Imidlertid har blomstene hos denne planta mulighet for åpning og åpne blomster finnes av og til. Dette kan tolkes en tilpasning til vanskelige og uforutsigbare forhold med hensyn på tilgang på pollinatorer i arktisk/alpine strøk.

Blindurt

Litteratur[rediger | rediger kilde]