Kjell (bokstav)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kjell

Bokstaven kjell ble i 2005 foreslått som en ny bokstav i det norske alfabetet. Dette var et humoristisk forslag for å fremme rett uttale av den ustemte palatale frikativen (IPA: [ç]), som vanligvis skrives <kj>, og stå imot den økende tendensen til å uttale den som en ustemt postalveolar frikativ (IPA: [ʃ]), vanligvis skrevet <sj> eller <skj>, som første lyden i ordet skjorte (uttalt /ʃuʈə/).

Den ustemte palatale frikativen (/ç/) er i ferd med å forsvinne fra mange norske dialekter til fordel for /ʃ/[trenger referanse]. Dette er kanskje mest markant hos ungdommen, som kan uttale kino /ʃiːnu/ i stedet for /çiːnu/. Noen mener at en egen bokstav for <kj> vil kunne hjelpe med å ta vare på lyden i talespråket.[trenger referanse]

Forslaget til den nye bokstaven ble visstok utformet av designebyrået SDG og presentert av fjernsynsprogrammet Typisk norsk. Et lignende tegn ble imidlertid brukt for lyden /ç/ i den norske lydskriften Norvegia, som har røtter tilbake til 1884. Norvegia har for det meste falt ut av bruk til fordel for det internasjonale fonetiske alfabetet (IPA).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]