Diskusjon:Kjell (bokstav)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I boka Mål i Østfold, red. Kristian Strømshaug, brukes bokstaven kjell for kj-lyden (dog som lydtegn). Boka er fra 1995, så bokstaven kan altså ikke ha kommet fra Typisk norsk, men bare blitt popularisert der… Jeg tror den er del av Norvegia-alfabetet. Jon Harald Søby 20. des 2006 kl. 16:38 (CET)

Fonetiske lydrepresentasjoner er ikke det samme som bokstaver. En bokstav har et grafisk uttrykk, og dersom den først fikk dette etter at nevnte reklamebyrå utformet et forslag til grafisk form så er det korrekt slik det fremstilles i artikkelen nå. Jeg bladde litt i boka til strømshaug uten å finne noen referanser til «kjell»-bokstaven. Jeg fant imidlertid en drøfting av lyden der lydskrifttegnet var benyttet. Norvegia-alfabetet har jeg fått hjelp av bibliotekarene på hoved-Deichman til å lete etter informasjon om, men de kunne ikke finne noe som biblioteket hadde i sin samling. __meco 20. des 2006 kl. 17:55 (CET)
(redigeringskonflikt) Da jeg i sin tid så programmet, antok jeg at nyheten var forslaget om å inkorporere den eksisterende språklyden (kj) i alfabetet, dvs. å utvide alfabetet fra 29 til 30 bokstaver, samt å gi «det nyeste alfabetmedlemmet» navnet «kjell». Guaca 20. des 2006 kl. 18:01 (CET)
Like etter at jeg skrev ovenstående, fant jeg noe informasjon om Norvegia på denne siden. Jeg lagde en mikroartikkel av det. Guaca 20. des 2006 kl. 18:20 (CET)

Er det riktig at kjell er foreslått mellom L og M? Det ville være mye mer naturlig å plassere den rett etter K. Arj 19. apr 2007 kl. 22:05 (CEST)

Dette er ren spekulasjon fra min side, men jeg vil tro det er lettere å si «kå ell kjell em enn» enn «kå kjell ell em enn». Jon Harald Søby 19. apr 2007 kl. 23:33 (CEST)
Er spekulasjon encyklopedisk? V85 6. aug 2008 kl. 12:49 (CEST)
Den aktuelle setningen er nå fjernet. Mvh Mollerup 6. aug 2008 kl. 15:01 (CEST)
Bare så det er sagt så var det ikke jeg som la inn setnigna om plassering; min spekulasjon var bare som en mulig forkalring for hvorfor det ville være sånn. Men det var nok best å fjerne den, ja. Jon Harald Søby 6. aug 2008 kl. 18:49 (CEST)

Forsvinner virkelig ç?[rediger kilde]

Det at ç er i ferd med å forsvinne, var noe jeg husker at folk snakka om da jeg gikk på barneskolen på åttitallet. Hadde det vært tilfelle på den tida, hadde nok lyden dødd ut for lengst. Det er sant at det i enkelte miljøer er blitt vanlig å uttale ʃ framfor ç, på samme måte som tynn "østfold-l" har blitt mer vanlig, kanskje spesielt i miljøer med få norskfødte. At disse lydene "er i ferd med å dø ut", er imidlertid en sterk overdrivelse. Rkarlsba (diskusjon) 6. sep 2013 kl. 11:50 (CEST)