Kjeldebotn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mot Kjeldebotn kirke.
Foto: Asbjørn Gabrielsen
Hurtigbåtkaia i Kjeldebotn.
Bygning som tilhørte det nedlagte Korshamn fort fire kilometer øst for Kjeldebotn.

Kjeldebotn (nordsamisk: Gáldovuotna) er en jordbruksbygd i Narvik kommune i Nordland med cirka 300 innbyggere.

Bygda er endepunkt for fylkesvei 819, og avstanden til tettstedet Ballangen er 20 km, og til Narvik, som er nærmeste by, 60 km. Kjeldebotn ligger på sørsiden av Ofotfjorden, og har båtforbindelse til Harstad/Narvik lufthavn, Evenes, som kan nås på 25 minutter. Det er bussforbindelser Ballangen og Narvik. I bygda er det dagligvarebutikk med posttjenester, kafé, skole, barnehage og kirke. Det finnes også bensinstasjon ved kaia, med mulighet for tanking av diesel direkte til båt.

Bygda har et rikt kultur- og foreningsliv, med bl.a. musikkorps, idrettslag, kor, 4H-klubb og ungdomslag (en gjeng gamle og unge ungdommer som driver med revy). Siden 1992 har bygda, årlig med unntak av et år, arrangert markeds- og kulturdagene Kjeldebotndagan ved Sankthans-tid.

Kjeldebotn og omegn er rik på fin natur, med Håfjellet (817 moh) som det mest populære utfartsstedet, sommer som vinter. Området har fiskevann, men jaktterrenget er tomt, så det egner seg bare til fjellvandringer. På sommertid kan man kjøre opp til Håfjellet med bil, om vinteren er det snøscooteren som dominerer, men ski er også et godt alternativ.