Kjakhta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjakhtas byvåpen

Kjakhta (russisk: Кяхта, burjatisk: Хяагта) er en by i Republikken Burjatia i Russland. Den ligger rundt 190 km sørvest for Ulan-Ude, like ved grensen til Mongolia. Innbyggertall: 18 841 (est. 2006), 18 391 (folketelling 2002).

I Nertsjinsktraktaten i 1689 mellom Qing-imperiet og Russland ble Kjakhta utpekt som den eneste russiske grensehandelsstedet, og bare noen hundre meter unna på den andre siden av grensen bygde kineserne byen Maimaicheng (買賣城), som i dag heter Altanbulag og ligger i Mongolia.

Fram til 1727 var handelen mellom Kjakhta og Kina et statlig monopol, men fra da var den åpen også for enkeltkjøppmenn, og vokste deretter jevnlig til 1860. I henhold til avtalen i Peking av 1860 ble rettighetene til varehandel da gjort gjeldende for hele den russisk-kinesiske grensen. Siden da har byens rolle som handelsplass blitt redusert og den har etter Mongolias selvstendighet blitt en grenseby mellom Russland og Mongolia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.