Kjøttkvern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En demontert, hånddreven kjøttkvern

En kjøttkvern er et kjøkkenredskap som brukes til å kverne kjøtt. Den kan også brukes til å mose frukt og bær, kutte grønnsaker, forme småkaker, rive ost og sjokolade, male mandler og nøtter osv., alt avhengig av hvilket tilbehør som brukes. Vanlig tilbehør er kniv, hullskiver, riveskiver og pølsehorn slik at kvernen kan brukes til maling, snitting, rasping, forming av småkaker og pasta og stopping av pølser.

En lang rekke varianter av redskapen er tilgjengelig, selv om de fleste forestiller seg en hånddreven kvern med sveiv. Kjøttkvernen ble oppfunnet på midten av det 19. århundre av Karl Drais.

Kjøttstykker (eller andre råvarer) legges på et matebrett og presses vertikalt ned i kjøttkvernen med en stapper, gjerne laget i tre eller plast. I kvernen tar en roterende, spiralformet skrue eller snegle tak i råvaren og presser den horisontalt utover i kvernen samtidig som råvaren stykkes mellom de skarpe kantene på skruen og riller på kvernens innside. Foran skruen sitter en roterende kniv som finkutter råvaren før den presses gjennom en hullskive med hulldiameter som kan tilpasses etter hvilken fin-/eller grovhet som ønskes på det bearbeidede produktet. Til farser og mos brukes hullskiver med mindre diameter f.eks enn til tartar og biffhakk.

Mange av funksjonene til den opprinnelige, manuelle kjøttkvernen kan i dag dekkes av elektriske kjøkkenmaskiner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Meat Grinders – Informasjon om hvordan man bruker og vedlikeholder en kjøttkvern.