Kirschwasser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kirschwasser fra Schwarzwald.

Kirschwasser (direkte oversatt fra tysk; kirsebærvann) eller Kirsch er et klart brennevin framstilt ved dobbelt destillering av gjæra saft av små, svarte kirsebær. I dag brukes både søte og sure kirsebær, men opprinnelig ble kirsch framstilt av sure moreller av en type som vokser i og omkring Schwarzwald i Tyskland, som anses for kjerneområdet for kirschproduksjonen. Brennevin av kirsebærmesk er ellers kjent fra Sveits og Frankrike. Kirschwasser som produseres for salg er som regel utblanda til en alkoholstyrke på 40%. Til framstilling av ei helflaske kirsch går det med ca. 10 kg kirsebær.

Til forskjell fra kirsebærlikører er kirshwasser klart og usukra. Tradisjonelt er det blitt servert avkjølt i små glass som en aperitiff eller etter måltidet. Et godt kirschwasser har en behagelig smak og aroma av kirsebær, og kan godt drikkes temperert.

Kirsch er en nødvendig ingrediens i sveitsisk ostefondue og i Schwarzwälder Kirschtorte. Det brukes også i enkelte drinker, som Lady Finger, Florida Cocktail og Black Forest.