Kiro Gligorov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kiro Gligorov
Kiro Gligorov.jpg
Født3. mai 1917
Sjtip
Død1. januar 2012 (94 år)
Skopje
Utdannet ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Beograd
Beskjeftigelse Politiker, politisk kommissær, advokat
Parti Makedonias sosialdemokratiske union, Jugoslavias kommunistforbund
Nasjonalitet
6 oppføringer
Kongeriket Bulgaria, Kongeriket av serbere, kroater og slovenere, Kongeriket Jugoslavia, Den demokratiske føderasjonen Jugoslavia, Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia, Nord-Makedonia
Utmerkelse
7 oppføringer
Jugoslavias store stjernes orden, Order of the Republic, Order of Brotherhood and Unity, Order of Labour, storkorset av Infante Dom Henriks orden, stort ærestegn i sølv i bånd av Ærestegnet for fortjenester, Order "For Merit to the People" with silver star

Kiro Gligorov (makedonsk: Киро Глигоров, født 3. mai 1917 i Štip, død 1. januar 2012[1]) var en makedonsk politiker og den første demokratiske presidenten i Republikken Makedonia.

Gligorov var utdannet jurist fra Universitetet i Beograd. Han deltok i frigjøringskrigen under okkupasjonen og gjorde karriere som politiker i det sosialistiske Jugoslavia. Han var i lederskapet for den makedonske sosialistalliansen, var parlamentsmedlem, satt i den nasjonale eksekutivkomiteen og i presidentskapet for Jugoslavia.

Gligorov satt to perioder som Republikken Makedonias president. Han gikk av som president 19. november 1999.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Makedonias første president er død», fvn.no, 2. januar 2012.
politikerstubbDenne biografien om en politiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.