Kinnvika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kinnvika på kartet over Svalbard
Kinnvika
Kinnvika
Kinnvika på kartet over Svalbard

Kinnvika er en vik på nordsiden av MurchisonfjordenStorsteinhalvøya, som ligger i Gustav V Land på Svalbards nest største øy Nordaustlandet. Kinnvika ligger i Nordaust-Svalbard naturreservat.

Sysselmannen foreslo 14. januar 2009 å frede forskningsstasjonen i Kinnvika fra 1957, som ble satt opp i forbindelse med det internasjonale polaråret 1957-58. Forskningsstasjonen eies av den norske stat og består av ti bygninger.[1] Forslaget ble sent ut på høring og 29. juni 2009 kunngjorde Riksantikvaren at Kinnvika er fredet. Fredningen omfatter alle de ti bygningene med eksteriør, interiør og fast innredning. Løst inventar som har tilknytning til den opprinnelige virksomheten inngår i fredningen. Utendørs installasjoner, objekter, gjenstander og andre spor som har tilknytning til virksomheten i 1957-59 er også fredet, likeså et område omkring forskningsstasjonen.[2] Formålet er å bevare Kinnvika som eksempel på en arktisk forskningsstasjon fra polaråret 1957-58. Fredningen skal ivareta de kulturhistoriske og vitenskapelige verdiene knyttet til anlegget som helhet, samt de arkitektoniske og opplevelsesmessige verdiene knyttet til bebyggelsen og dens virkning i landskapet. Fredningen innebærer at anlegget skal bevares uten vesentlige endringer, men det åpnes for rehabilitering av hovedbygningen.

Kinnvika har fått sitt navn etter Kinneviken, en vik i den sørlige delen av den svenske innsjøen Vänern i Västergötland.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]