King Abdullah Economic City

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
King Abdullah Economic City
Waterfront King Abdullah Economic City.jpg
LandSaudi-Arabia Saudi-Arabia
ProvinsMekka
Grunnlagt2005
TidssoneUTC+03:00
Nettsidewww.kaec.net

King Abdullah Economic City
22°24′00″N 39°05′00″Ø

King Abdullah Economic City (arabisk: مدينة الملك عبدالله اللإقتصادي) er en megaby i Saudi-Arabia, bygd på initiativ av Kong Abdullah bin Abdulaziz, kongen av Saudi-Arabia. Byen skal huse to millioner mennesker og tar mål av seg til å bli ett av verdens finanshovedsteder og å redusere landets arbeidsløshet. Byen, som åpnes høsten 2007, er plassert ved Rødehavet mellom de hellige byene Mekka og Medina, og skal dekke 168 km² av ørkenen. Prosjektet har en kostnadsramme på omtrent 155 milliarder NOK.

King Abdullah Economic City er verdens første Smart City, noe som innebærer at byen er planlagt ned til minste detalj for å integrere transport, miljø og sikkerhet på en så god måte som mulig. Byen er delt inn i seks forskjellige bydeler eller soner.

Finanssonen[rediger | rediger kilde]

Finanssonen vil inneholde 3,6 millioner m² kontorlandskap, hoteller og annet kommersielt utnyttbart areal. Finanssonen dekker 14 hektar med land og vil derfor være det største sentrum for verdens ledende banker, investeringsselskaper og forsikringsgrupper.

Industrisonen[rediger | rediger kilde]

Industrisonen vil dekke 63 millioner m², og være arbeidsplass for rundt 1 million mennesker, fordelt på lettindustri, forskning og utvikling, finans og kontor, service og utdanning for å nevne noe.

Beboersonen[rediger | rediger kilde]

Beboersonen vil tilby 260000 leiligheter og 5600 villaer langs rødehavskysten. Sonen vil også inneholde rekreasjonsområder og kommersielle områder (butikker o.l.). Omtrent en halv million mennesker vil kunne bo her, samt ta imot tusenvis av turister.

Utdanningssonen[rediger | rediger kilde]

Topp moderne skoler og universiteter vil ha tilholdssted her og gi utdanningstilbud til alle alderstrinn og nivåer. I tillegg vil det også være ferdig utstyrte forskningsinstitusjoner der.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]