Kinderegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Halvparten av et kinderegg med det lille plastegget som inneholder leken.

Kinderegg er en søtsak for barn (derav navnet, Kinder = barntysk) i form av et sjokoladeegg med et lite leketøy inni. Produktet lages av den italienske konfektprodusenten Ferrero SpA, og markedsføres i Norge av Ferrero Skandinavia. Leketøyet inni egget lages av mange forskjellige produsenter. Det må ofte settes sammen av kjøperen selv, etter vedlagt bruksanvisning. På grunn av leketøyets små deler er Kinderegg ikke passende for barn under tre år.

Kinder Joy Display Photography by David Adam Kess.jpg

Kinderegg selges i store deler av verden, med noen unntak. Ett eksempel er USA, hvor produktet er ulovlig på grunn av risikoen i forbindelse med at barn kan sette leketøyet i halsen.

I reklamen presenteres Kinderegget som en tredelt opplevelse under navnet Kinder Surprise.

  • En overraskelse
  • En utfordring (i form av bygging)
  • En sjokolade

I dagligtalen benyttes «Kinderegg»[trenger referanse] og «Kinderoverraskelse»[trenger referanse] om forhold der en får flere, gjerne tre, ønsker oppfylt på en gang. Enkelte har utvidet bruken til der en slipper tre ting på en gang, f.eks. slik: "Dette er et kriminalitetsforebyggende kinderegg, vi trenger ikke nye hjemler, det er ikke nødvendig med organisatoriske endringer og tiltaket utløser lite ressursbehov." Dette er strengt talt ikke korrekt, men er en bruk som er i ferd med å bli mer vanlig i muntlig form.[trenger referanse]

En annen type kindersjokolade som selges i Norge er Kinder Maxi. Det er samme sjokolade, men kommer som en vanlig sjokolade, og har ikke med leke.

Kindereggfigurer[rediger | rediger kilde]

Blant samlere er det hovedsakelig de håndmalte figurene som er mest attraktive. Disse har i Norge blitt utgitt siden begynnelsen av 1990-tallet. Den første håndmalte serien som ble solgt i Norge var Happy Hippos. Senere har også blant annet seriene Crazy Crocos, Frozty Frogs og Leoventuras vært å finne i kinderegg i Norge.

Den første Happy Hippo-serien utgitt i Norge var Happy Hippos Fitness Feber. Senere har også seriene Happy Hippos on Holyday og Happy Hippos talentshow blitt utgitt. I Tyskland er det imidlertid også blitt utgitt en rekke andre serier med Happy Hippos.