Kimball-livssykelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kimball-livssykelen er en metodikk for utvikling av datavarehus utviklet av Ralph Kimball og en rekke kolleger. Den består av en sekvens av oppgaver på høyt nivå for effektivt design, utvikling og utrulling av et datavarehus eller system for forretningsinnsikt. [1]

Kimball-metoden er også kjent som dimensjonsmodellering og regnes som en «nedenfra-og-opp-metodikk», i motsetning til forløperen og den konkurrerende metoden fra Bill Inmon som ofte karakteriseres som en «ovenfra-og-ned tilnærming».

Planleggingsfasen[rediger | rediger kilde]

Ifølge Ralph Kimball og kolleger er planleggingsfasen starten på livssykelen. Prosjektledelsen utgjør er en enkelt iterasjon av livssykelen,[klargjør] mens programstyringen er den bredere koordineringen av ressursene. Når man starter et prosjekt eller program foreslår følgende tre fokusområder:

Prosjektledelse og programstyring[rediger | rediger kilde]

Prosjektledelse og programstyring foregår hele prosjektets varighet. Hensikten er å holde prosjektet eller programmet på rett kurs, utvikle en kommunikasjonsplan og håndtere forventninger.

Definisjon av forretningskrav[rediger | rediger kilde]

Denne fasen eller milepælen i prosjektet handler om å få prosjektgruppen til å forstå forretningskravene. Hensikten er å danne et grunnlag for alle de følgende aktivitetene i livssykelen. Ifølge Kimball med kolleger er det viktig for prosjektgruppen å snakke med forretningsbrukerne, og medlemmene bør være forberedt på å fokusere på å lytte og dokumentere brukerintervjuer. Et resultat fra dette steget er virksomhets-bussmatrisen.

Teknologispor[rediger | rediger kilde]

Toppsporet har to milepæler:

  1. Design av teknisk arkitektur er ment å gi et rammeverk for datavarehuset eller forretningsinnsikt-systemet. Hovedfokuset i denne fasen er å lage en plan for applikasjonsarkitekturen, samtidig som man vurderer forretningskrav, tekniske miljø og strategiskplanlagte tekniske retninger.
  2. Produktvalg og installasjon tar utgangspunkt i arkitekturplanen for å identifisere hvilke komponenter som trengs for å fullføre datavarehuset eller forretningsinnsikt-prosjektet. I denne fasen velges, installeres og testes produktene.

Dataspor[rediger | rediger kilde]

Dimensjonsmodellering er en prosess der forretningskravene brukes til å designe dimensjonsmodeller for systemet.

Fysisk design er fasen der databasen blir designet. Det omfatter databasemiljøet og sikkerhet.

Design og utvikling av uttrekk, transformasjon og lasting (ETL) omfatter de tunge prosedyrene i datavarehuset og forretningsinnsikt-systemet. Kimball med kolleger foreslår fire deler i denne prosessen, som videre er delt inn i 34 delsystemer (Kimball med kolleger, 2008):

Programvaredesign for forretningsinnsikt[rediger | rediger kilde]

Programvaredesign for forretningsinnsikt omhandler utforming og valg av applikasjoner for å støtte forretningskravene. Utvikling av programvare for forretningsinnsikt bruker designet fra denne prosessen til å utvikle og validere applikasjoner for å støtte forretningskravene.

Utrulling[rediger | rediger kilde]

Når de tre sporene er ferdige gjøres de klare for endelig utrulling. Denne fasen krever planlegging og bør omfatte testing, dokumentasjon, opplæring og vedlikehold, og teknisk støtte.

Vedlikehold[rediger | rediger kilde]

Når utrullingen er ferdig vil systemet trenge vedlikehold for å holdes i gang, inkludert dataavstemming, utførelse og overvåking, og databasetuning.

Vekst[rediger | rediger kilde]

Ettersom et prosjekt kan sees på som en del av et større iterativt program, er mulighet for at det ønskes utvidelse og videre utvikling av systemet. Det kan opprettes nye prosjekter for å legge til nye data eller inkludere nye forretningsområder. Livssykelen starter deretter på nytt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kimball, R., Ross, M., Thornthwaite, W., Mundy, J., & Becker, B. (2008). Data warehouse lifecycle toolkit (2.utg.). Wiley Publishing, Inc. ISBN 978-0-470-14977-5