Killeshin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Killeshin er en irsk landsby i grevskapet Laois som ligger ved regionsvegen R430. Det er et lite landsens samfunn med rundt 1300 mennesker. Landsbyen ligger 5 km vest for byen Carlow og har utsyn over et malerisk landskap. Kirken ved foten av åsen Killeshin Hills hadde tidligere et kloster tilknyttet.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Killeshin er avledet fra en av abbedene ved stedets berømte kloster: Uisin. Gleann Uisin betyr «Uisins dal» (engelsk «Glen of Uisin»).

Steder av interesse[rediger | rediger kilde]

Killeshins kirke er lokalisert ved ved hovedvegen mellom Carlow og Castlecomer, tilstøtende til landsbyen Killeshin. Kirken er hovedsakelig fra 1100-tallet, skjønt deler er fra senere restaurering, blant annet østvinduet som er sen gotisk arkitektur.

Killeshin var et viktig senter for kultur og lærdom så tidlig som 500-tallet da den hellige Comghan grunnla klosteret her. Det ble ødelagt på 1000-tallet og det som er igjen er en ruinvegg med en vakkert utskåret hiberno-romansk dør fra 1100-tallet og den er betraktet som en av de fineste i Irland. Det er ingen spor av et rundtårn på 32 meter, en gang en av de høyeste i Irland, som man antar sto ved siden av klosteret. Det ble revet på 1700-tallet av landeieren som fryktet at tårnet ville ramle sammen og muligens skade hans krøtter. Det var sagt at man kan se ti grevskaper fra åsen over Killeshin.

Det er gode fiskesteder for sportsfiskere i Killeshin ved elven Barrow som renner rett ved.

Sport[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]