Khadaffy Janjalani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Khadaffy Janjalani
Khadafi Abubakar Janjalani.jpg
Født3. mars 1975
Isabela
Død4. september 2006 (31 år)
Patikul
Nasjonalitet Filippinene

Khadaffy Abubakar Janjalani (fornavnet også transskribert fra arabisk som Khadafy, Janjalani eller Khaddafi, tilnavn: Daf og Pek, alias Abu Muktar, Khadafi Montaño) (født 3. mars 1975 i TabukBasilan i Filippinene, død 4. september 2006) var nominell leder for den filippinske terroristgruppen Abu Sayyaf og leder for en av dens fraksjoner.

I 1995 klarte han og et annet Abu Sayyaf-medlem ved navn Jovenal Bruno å rømme fra Camp Crame i Quezon City

I desember 1998 ble Khadaffy Janjalanis bror, Abdurajik Abubakar Janjalani, drept under et væpnet sammenstøt med politiet på øya Isabela i landsdelen Mindanao på Filippinene. Det var Abdujarik Janjalani som hadde grunnlagt Abu Sayyaf. Han var veteran fra motstandskampen mot Sovjetunionen under den sovjetiske okkupasjon av Afghanistan, men vendte tilbake til Filippinene i 1990. Året etter grunnla han Abu Sayyaf, som under et annet navn opprinnelig hadde vært en radikal undergruppe i den muslimske separatistgruppen Moro National Liberation Front (MNLF). (Navnet Abu Sayyaf er rett og slett stifterens eget nom-de-guerre og betyr både sverdbærer og henspiller på at han var far til sønnen Sayyaf.)

Etter løsrivelsen fra MNLF ble Abu Sayyaf til å begynne med finansiert av al-Qaida, og bin Ladens svoger, Mohammed Jamal Khalifa, var bindeleddet mellom de to størrelsene. Abu Sayyaf hadde muligens også forbindelse med Ramzi Yousef, som ble dømt i USA for å ha koordinert bombingen av World Trade Center i New York i 1993.

Etter en indre maktkamp i 1999 tok Khadaffy Janjalani ledelsen over en av fraksjonene i Abu Sayyaf. Mens de indre stridighetene pågikk, var bevegelsen relativt rulig i forhold til omverdenen. Men deretter begynte de å bortføre gisler. Gruppen spesialiserte seg så på kidnappinger for løsepenger, og etter det som hevdes i lokalbefolkningen der bevegelsen opererer er det ikke lenger islamsk trosiver men pengebegjæret som er drivkraften i dag.

USA utlovte en dusør på fem millioner dollar for Janjalani.