Ketogen diett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ketogen diett er en diett som blant annet blir brukt i behandlingen av pasienter med epilepsi. Behandlingen finnes i flere versjoner, men generelt dreier det seg om diett med mye fett og lite karbohydrater. Dietten gir ketose som kan ha en positiv effekt på anfallsituasjonen til en del pasienter. I praksis har det vist seg vanskelig å gjennomføre behandlingen over lengre tid. Dietten bør aldri forsøkes uten støtte av dietist og lege.

Dietten starter ofte på sykehus, i samarbeid med leger. Det er en påkjenning for både pårørende og pasient, ettersom det vanlige inntaket av mat begrenses. Når kroppen ikke får vanlig tilgang på energi, griper den tak i fettlageret i kroppen for å omdanne dette til energi.

Etter ketose er oppnådd, må pasienten få tilført store deler fett, som kroppen skal bruke som kilde til energi. Spesielle typer fett fås kjøpt på apoteket, som man kan bruke i matlaging.

Dette er en hårfin balanse, og man må få utregnet hvor mye kalorier, karbohydrater osv. pasienten skal ha ved hvert måltid, for at ketosen skal opprettholdes. Får pasienten for mye karbohydrater, eller spiser mer av ett eller annet i strid med dietten, brytes ketosen og effekten man er ute etter uteblir.

Man kan måle mengden ketonlegemer i urinen ved å bruke stiks, som man dypper i urinen. Denne bytter farge ut fra mengde ketonlegemer i urinen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]