Ketogen diett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ketogen diett er en diett som blant annet blir brukt i behandlingen av pasienter med epilepsi.[1] Behandlingen finnes i flere versjoner, men generelt dreier det seg om diett med mye fett og lite karbohydrater. Dietten gir ketose, noe som kan ha en positiv effekt på anfallsituasjonen til en del pasienter. I praksis har det vist seg vanskelig å gjennomføre behandlingen over lengre tid. Dietten bør aldri forsøkes uten støtte av dietetiker og lege.

Dietten starter ofte på sykehus, i samarbeid med leger. Det er en påkjenning for både pårørende og pasient, ettersom det vanlige inntaket av mat begrenses. Når kroppen ikke får vanlig tilgang på energi, griper den tak i fettlageret i kroppen for å omdanne dette til energi.

Etter at ketose er oppnådd, må pasienten få tilført store deler fett, som kroppen skal bruke som kilde til energi. Spesielle typer fett fås kjøpt på apoteket, som man kan tilsette maten under matlaging. Dette er en hårfin balanse, og man må få utregnet hvor mye kalorier, karbohydrater osv. pasienten skal ha ved hvert måltid, for at ketosen skal opprettholdes. Får pasienten for mye karbohydrater, eller spiser mer av ett eller annet i strid med dietten, brytes ketosen og effekten man er ute etter uteblir.

Man kan måle mengden ketonlegemer i urinen ved å bruke sticks som man dypper i urinen. Et felt på prøvepinnen vil bytte farge i forhold til mengden av ketonlegemer i urinen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oslo Universitetssykehus, Avdeling for kompleks epilepsi (2017). «Kort om behandling med klassisk ketogen diett» (PDF). Brosjyre. Arkivert fra originalen (PDF) 31. mars 2023. Besøkt 23. april 2023 – via oslo-universitetssykehus.no. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]