Kerala-skolen for astronomi og matematikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kerala-skolen for astronomi og matematikk var en skole for matematikk og astronomi dannet av Madhava av Sangamagrama i Kerala, Sør-India. Skolen blomstret mellom det 14. og 16. århundre og de opprinnelige oppdagelsene gjort av skolen synes å ha endt med Narayana Bhattathiri (1559–1632). I forsøket på å løse astronomiske problemer skapte Kerala-skolen en rekke viktige matematiske begreper. Deres viktigste resultater – serieekspansjon for trigonometriske funksjoner – ble beskrevet i sanskritvers i en bok av Neelakanta, kalt Tantrasangraha, og senere av en ukjent forfatter i en kommentar til dette verket, kalt Tantrasangraha-vakhya.

Teoremene var fremsatt uten beviser, men beviser for sinus-, cosinus- og den inverse tangensrekken ble bevist et århundre senere i verket Yuktibhasa (c.1500-c.1610), skrevet i malayalam av Jyesthadeva, og i en kommentar til Tantrasangraha.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roy, Ranjan. 1990. "Discovery of the Series Formula for by Leibniz, Gregory, and Nilakantha." Mathematics Magazine (Mathematical Association of America) 63(5):291-306.