Keisergemalinne Zhen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
光绪珍妃.jpg

Keisergemalinne Zhen (kinesisk: 珍妃; pinyin: Zhēn fēi) født 27. februar 1876, død 15. august 1900 i Beijing), etter sin død kjent som keiserlige edle gemalinne Ke-Shun (恪顺皇贵妃), populært, men feilaktig kjent som «perlekonkubinen») var konkubine og gemalinne (ikke keiserinne) til Guangxu-keiseren. Hun spilte en viss politisk rolle med sin innflytelse på keiseren.

Hun var datter av Changxu av Tatara-klanen og yngre søster til keisergemalinne Jin (1874-1924), en annen av Guangxu-keiserens gemalinner. Hun ble konkubine i 1888 og fikk tittelen konkubine Zhen («kostbare konkubine») den 25. februar 1889. Enkekeiserinne Cixi satte lenge pris på hennes talent og engasjerte kunstnere som gav henne undervisning i musikk og malekunst. Hun var Guangxu-keiserens favoritgemalinne og oppmuntret ham til å bli sterk og uavhengig, og bedrive en selvstendig politikk og innføre vesterlandske reformer. Hun var interessert i fotografi og inviterte vestlige fotografer for å lære seg å fotografere, men hennes begeistring for vestlige seder og hennes tilbøyelighet til å kle seg i mannsklær førte til at hun mistet Cixis gunst. Da hun i samråd med keiseren forsøkte å iscenesette et kupp for å avsette Cixi fikk hun henne fengslet (1898).

Innen hoffet flyktet fra Beijing da byen ble angrepet av utenlandske tropper under bokseropprøret i 1900, lot Cixi angivelig føre frem Zhen fra hennes fangenskap og oppfordret henne til selvmord. Men Zhen bønnfalt i stedet Cixi om å la keiseren forbli i byen for å møte og forhandle med utlendingene. Cixi skal da ha gitt ordre til at Zhen skulle slenges ned i en brønn i det nordøstre hjørne av Den forbudte by, der hun druknet. Denne historieversjonen er imidlertid ikke bekreftet, og det er tenkelig at Zhen i stedet druknet seg på fritt og eget initiativ, eller ble myrdet av evnukkene uten å ha fått ordre om det fra Cixi.