Hopp til innhold

Keiser Daizong av Tang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Keiser Daizong av Tang
Født9. jan. 727Rediger på Wikidata
Luoyang
Død23. mai 779Rediger på Wikidata (52 år)
Chang'an (Xi'an)
BeskjeftigelseHersker Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleConsort Shen[1]
Consort Dugu
崔贵妃
崔妃 (唐代宗)
DuGu Shi[1]
FarKeiser Suzong av Tang[1]
MorWu Shi
Søsken
20 oppføringer
Li Shu
永和公主
永穆公主 (唐肃宗)
Hezheng Gongzhu
Li Shi
Li Shi
Li Shi
Li Mou
Li Tan
李佋
李佖
Li Dong
Li Ting
Li Xi
Li Zhui
Li Jin
李僖
Li Guang
Li Xian
李荣 (郓王)
Barn
43 oppføringer
Li Shi[1]
Li Shi
华阳公主 (唐朝)
Li Shi[1]
太和公主 (唐代宗)
Princess Shengping[1]
Li Shi[1]
Li Shi[1]
永乐公主 (唐代宗)
Li Shi[1]
Li Shi(Daughter of Li Yu)[1]
新都公主
灵仙公主
玉清公主
玉虚公主
真定公主
章宁公主
西平公主
Princess Zhuangyi of Zhao
Li Shi[1]
Keiser Dezong av Tang[1]
Li Sui
Li Xian[1]
Li Xun[1]
Li Jiong[1]
Li Shu[1]
Li Nai[1]
Li Tong[1]
Li Zao[1]
Li Lian[1]
Li Kui[1]
Li Yi[1]
Li Yu[1]
Li Yu[1]
Li Jia[1]
Li Xia
Li Gou[1]
Li Xuan
Li Yu[1]
Li Miao[1]
Li Su[1]
Li Shi[1]
Li Shi[1]
NasjonalitetTang-dynastiet[1]
GravlagtShaanxi

Keiser Daizong av Tang (kinesisk: 唐代宗; født 9. januar 726/727, død 23. mai 779) var keiser under Tang-dynastiet i Kina, fra 762 til 779.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Keiser Daizong var eldste sønn av keiser Suzong – den første av Tang-dynastiets keisere som besteg tronen som sin fars eldste sønn – og under An-Lushan-opprøret tjenestegjorde han som en general av Tang- og huiges fellesoperasjoner som gjenerobret hovedstaden Chang'an og den østre hovedstad Luoyang fra opprørshæren.

Keiser[rediger | rediger kilde]

Daizong besteg tronen i år 762 etter den nesten samtidige død av keiserne Tang Xuanzong og Suzong. Forut for dette var An-Lushan-opprøret, som hadde lagt større deler av riket øde, og kostet mer enn halvparten av dets innbyggere livet, og det var helt i begynnelsen av Daizongs tid, tidlig i 763, at opprøret ble endelig stått ned.

Særlig områdene nordøst i riket, og i vest, Sichuan, men også andre, var nå regjert av militærkommandanter eller -guvernører, som de facto var selvstendige og lot sine maktområder gå i arv til sine sønner. Blant dem var særlig å fremheve generalene Tian Chengsi, Li Baochen, og Liang Chongyi. De etablerte maktbaser som var så sterke at det skulle ta Tangherskerne generasjoner for å bryte dem. Samtidig var de ikke sterke nok til å forvare seg eller resten av Kina mot fidetlige angrep fra vest. I år 763 ble hovedstaden Chang'an plyndret av tibetanerne.

For i det minste å forbedre statsfinansene manipulerte førsteminister Yuan Zai (førsteminister fra 764 til 777) saltskatten. Dermed forbedret finansene seg. Men de ble på langt nær så solide som de hadde vært før krigsutbruddet. Det strakk heller ikke til for å gjenvinne den keiserlige myndighet i hele riksområdet.

Under keiser Daizong begynte på nytt evnukkene å gjøre seg gjeldende, og fikk flere høyere statsembeder. Daizong klarte imidlertid tidlig å få fjernet den korrupte evnukk Li Fuguo, den mann som hadde mer enn noen annen satt ham på tronen. Men andre evnukker skulle bli svært dominerende, som Cheng Yuanzhen og Yu Chao'en.

Daizong innsatte sivile evnukk-kommissarer. Han var tross alt den første Tang-keiser som var kommet til makt takket være evnukkene. For å ha til hånds en slagkraftig militær avdeling for seg selv, dannet han «Gudskraftshæren», bestående av evnukker, og den ble kjernestyrkene innen den nye palasstyrken.

Daizong ble regnet som en svært from buddhist.

Daizong døde i 779. Hans sønn Li Shi overtok tronen som keiser Dezong.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rainer Hoffmann, Qiuhua Hu: China. Seine Geschichte von den Anfängen bis zum Ende der Kaiserzeit. Freiburg 2007, ISBN 978-3793094999.
  • Mark Edward Lewis: China's Cosmopolitan Empire. The Tang Dynasty, Harvard: Harvard University Press, 2009
Forgjenger:
 Suzong 
Keiser av Kina (Tang-dynastiet)
(762779)
Etterfølger:
 Dezong 

[[Kategori:Personer fra Xi'an]