Katholisches Büro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inngangspartiet for blant annet Katholisches Büro i Berlin.

Katholisches Büro («Katolsk Byrå») flertall: Katholische Büros) er kontakt- og kontaktpunkter for den katolske kirke i Tyskland eller dens biskoper til politiske og sosiale aktører. De representerer etter sin selvforståelse grensesnittet mellom den katolske kirke og politikken, som representerer og ivaretar den katolske kirkes syn utad. Spesielt sender de uttalelser om aktuelle lovgivningsprosjekter til den føderale regjering og Forbundsdagen eller til relevante statlige organer. Byråene er rent indrekirkelige institusjoner og uavhengige av staten. Byråsjefene har protokollarisk tradisjonelt ministergrad.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Innordning (Berlin/Bonn, for delstatene)[rediger | rediger kilde]

Katholisches Büro i Berlin er - ved siden av Den tyske katolske bispekonferanses sekreteriat i Bonn - ett av to tjenesteenheter under den tyske bispekonferansen. Dens juridiske person er knyttet til Verband der Diözesen Deutschlands (VDD).[1] Mens sekretariatet for bispekonferansen har hovedansvaret for den innenkirkelige meningsdannelse, omfatter det katolske byrås oppgaver også lobbyvirksomhet utad.[2] Ifølge Katholisches Büro føler det seg forpliktet til det felles beste og hevder å representere de sosiale grupper som ellers ikke har noen sterk lobby. Den ser følgelig sine oppgaver særlig innenfor sosial- og flyktningpolitikken.

De katolske bispedømmene har også opprettet tilsvarende kontorer på delstatlig nivå. Årsaken til dette er at forbundsstatene i henhold til bestemmelsene i grunnloven om kompetansee, har egen lovgivende kompetanse for en rekke områder som er av særlig relevans for den katolske kirke.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kristian Buchna: Ein klerikales Jahrzehnt? Kirche, Konfession und Politik in der Bundesrepublik während der 1950er Jahre (= Historische Grundlagen der Moderne 11), Nomos, Baden-Baden 2014, ISBN 978-3-8487-1230-4.
  • Leopold Turowski: § 46. Verbindungsstellen zwischen Staat und Kirchen im Bereich der katholischen Kirche, i: Listl/Pirson (utg.), Handbuch des Staatskirchenrechts der Bundesrepublik Deutschland, Band II, 2. Aufl., Berlin 1995, ISBN 978-3-428-08032-8.

Referanser[rediger | rediger kilde]