Hopp til innhold

Katedralen i Peel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katedralen i Peel
OmrådePeel
BispedømmeSodor og Man bispedømme
Byggeår1879[1]
Beliggenhet
Kart
Katedralen i Peel
54°13′18″N 4°41′28″V

Katedralen i Peel, offisielt navn er Katedralkirken til sankt Germain (engelsk Cathedral Church of Saint German) eller det eldre navnet Kirk German, er en katedral som er lokalisert i byen PeelMan. Katedralen er også sognekirken til sognet German som omfattet byen Peel, og kirken ble gjort om til katedral ved Lov av Tynwald i 1980.

Ruinene av den opprinnelige katedralen

Den opprinnelige katedralen til sankt Germain var på innsiden av murene til festningen Peel Castle på øya St Patrick's Isle rett utenfor havnen av Peel, men denne falt i ruiner1700-tallet og ble oppgitt. Grunnen var maktstriden mellom kirken (biskopen) og staten (guvernøren).[2] Katedralen er dedikert den franske helgen sankt Germain av Paris (også kalt for Germanus). Katedralen er også setet for Sodor og Man bispedømme.

Arbeidet på den nye katedralen begynte på 1600-tallet, men ble utsatt og kom egentlig først i gang for alvor i 1879, og ble fullført i 1884. Opp til da var det en annen kirke, Sankt Nicholas’ kapell (Chapel of St Nicholas) i Bishopscourt i sognet Michael (som også var biskopen av Sodor og Mans sete og bolig) som fungerte som såkalt pro-katedral (sognekirke som tjener midlertidig som katedral for et bispedømme).[3]

Katedralen har en domprost og ordenskapittel. Biskopen av Sodor og Man er domprost i embets medfør (ex-officio), og ordenskapittelet består av erkediakonen av Man og fire kanniker som alle er geistlige av sognet. Sogneprest for sognet German er ikke medlem av ordenskapittelet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.gov.im, besøkt 6. mai 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ German Arkivert 22. januar 2021 hos Wayback Machine., Parish dedicated to St. German
  3. ^ Peel Cathedral

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata