Hopp til innhold

Kasusstyring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kasusstyring er når et verb eller en preposisjon sies å styre den grammatiske kasusen til det tilhørende substantivet. Det er svært sentralt i språk med mange kasus, som finsk og russisk. I det norske skriftspråket spiller det ikke lengre noen rolle, da kasussystemet i norsk har forsvunnet i stor grad. I enkelte dialekter som fortsatt bruker kasus, er det bruk av kasusstyring. De eneste restene av kasusstyring i norsk skriftspråk i dag er i frosne uttrykk. For eksempel «i live» som følge av at preposisjonen «i» styrte dativskasusen i tidligere norsk, og «live» er dativ av «liv».

I tysk er kasusstyring utbredt. Følgende er eksempler på kasusstyring i tysk.

Verbet «helfen» («hjelpe») styrer dativ, dermed må det tilhørende substantivet være i dativ. I dette eksempelet «mir».

«Kannst du mir helfen?» («Kan du hjelpe meg?»)

Preposisjonen «wegen» («på grunn av») styrer genitiv, da må det tilhørende substantivet være i genitiv. I dette eksempelet «kosten», hvor den får den bestemte genitivsartikkelen «der».

«wegen der Kosten» («På grunn av kostnadene»)

Merk at i muntlig tysk vil man ofte komme over at dativsbøyning brukes i stedet for genitiven, som kan forekomme i sistnevnte eksempel, men i det skriftlige språket står genitiven fortsatt sterkt, dermed får dette eksempelet genitivsbøyning.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]