Kaspersky Lab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kaspersky)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaspersky Lab
Kaspersky logo.svg
Kaspersky virlab.JPG
Org.formAksjeselskap
BransjeDatasikkerhet
Etablert1997
Datterselskap Kaspersky Labs GmbHRediger på Wikidata
Eierandel i SecureListRediger på Wikidata
Hovedkontor MoskvaRediger på Wikidata
LandRussland
Produkt(er) AntivirusprogramRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Eugene Kaspersky
Styreleder Eugene KasperskyRediger på Wikidata
Adm. dir. Eugene KasperskyRediger på Wikidata
Antall ansatte3 600[1] (2017)
Omsetning619 000 000 dollar (2015)
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Kaspersky Lab
55°50′14″N 37°28′52″Ø

Kaspersky Lab, (russisk: Лаборатория Касперского, Laboratoriya Kasperskogo) er en russisk virksomhet som arbeider med datasikkerhet og ble grunnlagt i 1997 av Eugene Kaspersky. Firmaet utvikler og selger antivirus- og antispywareprogrammer samt spamfiltre og andre produkter for sikring av datamaskiner mot ondsinnet inntrengning av uønskede programmer.

Kaspersky er blant de absolutt førende i bransjen med mer enn 400 millioner brukere verden over. Deres antivirusprogramvare er i både 2011 og 2013 kåret til årets produkt av det anerkjente og uavhengige AV-Comparatives, som tester og sammenligner ulik antivirusprogramvare. Det ble også kåret til årets produkt i 2013 av datamaskinmagasinet PC World. Kaspersky er dessuten Microsoft Gold Partner i sikkerhetsløsninger til Microsoft Windows.

Kaspersky har et stort forskerteam som oppsøker og analyserer skadevare og virus. Det var således forskere fra Kaspersky Lab som i 2012 oppdaget det kjente viruset Flame og senere kunne dokumentere at det hadde forbindelser til det beryktede Stuxnet, som er verdens hittil mest avanserte malware, målrettet som Midtøsten og især Iran, herunder landets atomanlegg. I februar 2015 avslørte Kaspersky The Equation Group, en hel ny type spyware som i motsetning til tradisjonell programvarebasert malware infiserer harddiskens firmware – hvilket gjør det stort sett umulig å oppdage, ettersom tradisjonell antivirusprogramvare ikke har adgang til, eller noen kontroll over, harddiskens firmware.

I september 2017 bestemte USAs sikkerhetsdepartement at all programvare fra Kaspersky må fjernes fra føderale IKT-systemer[2] på grunn av mistanke om forbindelser mellom selskapet og russisk etterretning.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]