Antivirusprogram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antivirusprogrammet ClamWins oppsummeringsinformasjon etter en virussjekk av PC-en

Antivirusprogram er et program på en datamaskin som forsøker å identifisere, motarbeide og fjerne datavirus og liknende ondsinnet programvare (såkalt «malware»).

Antivirus benytter som oftest av to forskjellige metoder for dette:

  • Undersøke (skanne) filer på datamaskinens filsystemer for å lete etter kjente virus som gjenkjennes ved at de står på en virus-liste.
  • Identifisere mistenkelig oppførsel fra et hvilket som helst program som kan bety at programmet er infisert med et virus.

De fleste kommersielle antivirusprogrammer benytter begge metoder for å gi best mulig beskyttelse.Antivirusprogrammer er i dag ofte en del av en større programpakke som i tillegg kan inneholde brannmur, antisøppelpost og antispionprogramvare.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Antivirus regnes ofte som nødvendig sikkerhetsutstyr hvis man bruker internettWindows-operativsystemer. Hos mange internettleverandører er antivirusprogramvare inkludert i prisen på internettabonnementene. Antivirusprogrammer til Mac OS og Linux finnes, og antivirusprogrammer til operativsystemer for mobiltelefoner er i utvikling, men det er relativt liten sjanse for å få virus på disse. Derimot er antivirusprogramvare aktuelt på servere, spesielt fil- og eposttjenere, for å finne Windows-virus.

informasjonsteknologistubbDenne informasjonsteknologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.