Gihon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For kilden ved Jerusalem, se Gihonkilden

Gihon er det bibelske navnet på den andre elven som er nevnt i Første Mosebok[1] Gihon er nevnt som en av fire elver sammen med Tigris (Hiddekel), Eufrat og Pisjon. Disse elvene sies å ha sitt utspring fra enkelt elv i Edens hage. Navnet Gihon (hebraisk: גיחון, Giħôn) kan bli tolket som «brister fram», «velter fram».

Identifisering[rediger | rediger kilde]

Gidhon er beskrevet i Bibelen som «den som renner omkring hele Nubia»,[1] Nubia (eller Kusj, avhengig av bibeloversettelsen) kan bli forstått som Etiopia, og etiopiere har tradisjonelt identifisert Gihon med elven Abay (Den blå Nil som har kilde i Tanasjøen) og som sirklet om det oldtidsriket Gojjam. Fra et geografisk standpunkt er dette umulig da to av de andre elvene nevnt, Tigris og Eufrat, flyter ut i Eden. Forskeren Edward Ullendorff har derimot gitt sin støtte til den identifiseringen.[2] Den jødiske historikeren fra 100-tallet, Josefus, forsøkte å identifisere Gihon med elven Nilen.[3]

Gihon har også blitt identifisert med Araxes (dagens Araks), en elv i Tyrkia. Et annet forslag er at Gihon ikke lenger eksisterer, eller at den har endret sitt løp grunnet Syndfloden.

Arkeologen Juris Zarins identifiserte Gihon med elven Karun i Iran og Kusj med landet til kassitterne.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Nettbibelen: Første Mosebok 2:13: «Den andre elven heter Gihon. Det er den som renner omkring hele Nubia».
  2. ^ Ullendorff, Edward (1968): Ethiopia and the Bible, Oxford: University Press for the British Academy, s. 2.
  3. ^ Josefus: Ioudaike archaiologia (Jødisk forhistorie), 1.39
  4. ^ Hamblin, Dora Jane (Mai 1987): «Has the Garden of Eden been located at last?» Arkivert 9. januar 2014 hos Wayback Machine. (PDF). Smithsonian Magazine 18 (2).