Karrebæk Fjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karrebæk Fjord
Gavnø seen from Zealand.jpg
Karrebæk Fjord og Gavnø, sett fra nord
Areal9,3 kvadratkilometer
Beliggenhet

Karrebæk Fjord
55°11′49″N 11°41′13″Ø
Karrebæk Fjord rundt 1900

Karrebæk Fjord er en grunn (opp til 3 meter dyp) og nesten lukket fjord sør på Sjælland i Danmark. Den nordover fra Karrebæksminde og Enø i sør, mellom Sjælland og Gavnø, før den snur mot øst og fortsetter til Appenæs og Susåens opprinnelige munning sør for Næstved.

Lengst nord munner Næstveds havnekanal ut i fjorden. Fra havnekanalens utløp til Karrebæksminde går en utgravd skipsled. Mellom vestspissen av Enø og Sjælland lå Gammelsund, som ved begynnelsen av 1800-tallet var helt tilsandet. Litt lenger nord, ved Karrebæksminde, ble det derfor gravd en kanal inn til fjorden over halvøya Lungshave. Midt i fjorden ligger den lille ubebodde øya Lindholm, som ble fredet i 1989. På Lindholm er det funnet rester av en skanse av ukjent opprinnelse.

Fjorden er en del av Natura 2000-område 169 («Havet og kysten mellom Karrebæk Fjord og Knudshoved Odde»), og er både et fuglebeskyttelsesområde, et habitatområde og et ramsarområde.[1] I sør møter fjorden Krageholm Strøm mellom Enø og Gavnø, som fortsetter til Dybsø Fjord, og danner den såkalte sydsjællandske dobbeltkyst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «169 Havet og kysten mellem Karrebæk Fjord og Knudshoved Odde». Naturstyrelsen, Miljøministeriet. 23. januar 2013. Arkivert fra originalen 22. februar 2014. Besøkt 6. februar 2014. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 55°11′N 11°40′Ø