Karragenan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eucheuma denticulatum som høstes for iota-karragenan i Tanzania

Karragenan er et finmalt pulver som er produsert av rødalger. Stoffet er i næringsmiddelteknologien brukt som tykningsmiddel og stabilisator i blant annet iskrem, sjokolademelk og ferdigproduserte puddingdesserter, og har egenskapen at det danner gelé når det blandes med melk. I produkter med redusert innhold av fett kan karragenan tilsettes for å gjøre konsistensen saftigere, for eksempel i produkter som pølser og leverpostei. E-nummeret til stoffet er E407.[1][2]

Karragenan har intet næringsinnhold. Kjemisk er det et heterogent polysakkarid bygd opp av de enkle sukkerartene D-galaktose og 3,6-anhydro-D-galaktose.

Helseeffekter[rediger | rediger kilde]

Karragenan har vært koblet til dannelse av betennelse i tykktarmen, som blant annet kan lede til tarmkreft.[3][4][5] Andre studier utført av Livsmedelsverket i Sverige og Verdens helseorganisasjon (WHO) vurderer stoffet som trygt for konsumering.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «karragenan». Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 15. oktober 2018. 
  2. ^ «karragenan». Store norske leksikon. Besøkt 15. oktober 2018. 
  3. ^ «Is Carrageenan Safe?». Andrew Weil. Besøkt 15. oktober 2018. 
  4. ^ «Is Carrageenan Bad For You?». Is It Bad For You?. Besøkt 15. oktober 2018. 
  5. ^ «Kosthold ved Ulcerøs Kolitt og Crohns Sykdom». Lommelegen. Arkivert fra originalen 15. oktober 2018. Besøkt 15. oktober 2018. 
  6. ^ «Karragenan – är det farligt eller inte?». metro.se. Arkivert fra originalen 16. oktober 2018. Besøkt 16. oktober 2018.  Ugyldig |dead-url=no" == DeadURL or "nei (hjelp)