Karl XIIs torg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torget med statuen av Karl XII.

Karl XIIs torg er et torg i den søndre delen av Kungsträdgården i Stockholm i Sverige. Her står den svenske kongens Karl XIIs statue av Johank Peter Molin, som ble avduket til 150-årsdagen for kongens død 30. november 1868. Han holder en lanse og peker mot øst. På plassen foran torget sto fra 1630-tallet til 1825 barokkpalasset Makalös.

Statuen[rediger | rediger kilde]

Statuen er laget av Johan Petter Molin og er støpt i bronse. Den viser den svenske kongen Karl XII. I bestillingen for verket sto det at det skulle være en «fotstatue», altså ikke kongen til hest, dessuten skulle kongen ikke ha noe på hodet, slik at hans «edle panne» var synlig. Kongen ble avbildet med lansen i den ene hånden og den andre pekende ut over slagmarken, mot øst, en gest som ble ansett å holde kongens helterenommé levende. Som forslag til klærne tjente den uniform som Karl XII bar da han døde ved Fredriksten festning i 1718.

Statuen står på en pidestall av svensk granitt.[1]

Avdukingen i 1868[rediger | rediger kilde]

Statuen ble avduket i dramatiske former den 30. november 1868, årsdagen for kongens dødsdag. Selve statuen var blitt laget takket være innsamlede midler fra almenheten, samt etter forslag fra August Blanche (som døde på vei til avdukingen). Myndighetene hadde til avdukingen bygget store tribuner for Stockholms mest fremtredende innbyggere. Dette gjorde at almenheten knapt kunne se statuen eller avdukingen, noe som førte til at kavaleriet red mot folkemassen. Deretter ble det stengt fordi myndighetene hadde solgt for mange billetter til avdukingen og det fortsatte å være urolig under hele avdukingsdagen.[2][3]

1970-tallet[rediger | rediger kilde]

Like nord for Karl XIIs statue står 13 store almetrær som måte fjernes for å gi plass til en ny oppgang til tunnelbanen. Tusenvis av stockholmere protesterte og i løpet av en ukes tid ble plassen okkupert med hengekøyer og en teltleir. Hendelsen skjedde den 11. mai 1971 og kalles vanligvis for «Almstriden».[4]

Senere på 1970-tallet organiserte Narvaförbundet hvert år en seremoniell høytidelighet på Karl XIIs dødsdag (den 30. november) ved statuen. På grunn av motdemonstrasjoner gikk man isteden i 1983 over til å legge ned en krans på Karl XIIs grav i Riddarholmskyrkan.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carl den Tolfte-stoden i Stockholm i Prosjekt Runeberg
  2. ^ Stockholmstyper (PDF). 1908. s. 130-133. 
  3. ^ «kungsträdgården.se». Arkivert fra originalen 17. desember 2014. Besøkt 7. juli 2019. 
  4. ^ Visit Stockholm om Almstriden Arkivert 21. april 2011 hos Wayback Machine.