Karl XIIs likferd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karl XIIs likferd
KunstnerGustaf Cederström
Sjangerhistoriemaleri
År 1884[1]
Dimensjoner265 × 371 cm
PlasseringNasjonalmuséet i Stockholm
Material(er)oljemaling, lerret

Karl XIIs likferd er et, eller egentlig to, maleri av Gustaf Cederström, utført i 1878 i Paris og 1884 nær Uppsala. Bildet er blant de mest kjente svenske malerier.

Det første maleriet ble kjøpt i Paris av en russisk storfyrste som plasserte bildet i sitt palass, Marmorpalasset i St. Petersburg. I Sverige ble det ansett som en krenkelse at en hyllest til den falne krigerkongen Karl XII skulle befinne seg hos kongens arvefiende, og det ble derfor igangsatt en innsamling for å skaffe midler til en ny versjon av det samme maleriet. Cederström malte denne replikken på slektsgodset Krusenberg sør for Uppsala. 30. november (Karl 12's dødsdag) 1884 signerte han maleriet, og det ble sendt til Stockholm.

En nærmere analyse av bildet vil vise at det ikke er historisk korrekt. Det er vanskelig å tenke seg at det noe sted på veien fra Halden til Uddevalla finnes et slikt landskap. Cederström komponerte imidlertid bildet med stor kunstnerisk frihet og sans for det drama som motivet krevde. Karolinerne på det første maleriet hadde drag fra de franske modellene som maleren engasjerte i Paris - blant annet fra kroene, mens han i den siste versjonen hentet modellene blant dragoner, husmenn, slekt og venner fra traktene rundt Krusenberg. Det er denne siste versjonen av maleriet som har blitt et av Sveriges mest utbredte og kjente kunstverk.

Den første versjonen av maleriet, fra 1878 finnes nå på Göteborgs konstmuseum, mens Krusenbergsversionen fra 1884 henger på Nationalmuseum i Stockholm.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]