Karl Felix av Savoia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carlos Félix de Cerdeña, por Jean Baptiste Isabey.jpg

Karl Felix av Savoia (Carlo Felice Giuseppe Maria, født 6. april 1765 og død 27. april 1831) var hertug av Savoia, Piemonte, Aosta i Italia og konge av Kongedømmet Sardinia fra 1821 til 1831.

Karl Felix var ellevte barn og femte sønn av Viktor Amadeus III av Sardinia og Maria Antonietta av Bourbon. Besteforeldrene på morsiden var Filip V av Spania og Elizabeth Farnese. Karl Felix var en yngre bror av Karl Emmanuel IV av Sardinia and Viktor Emmanuel I av Sardinia. Det var ikke forventet at Karl Felix noengang skulle overta tronen. Men Karl Emmanuel fikk ingen barn og abdiserte tronen 4. juni 1802, og broren Viktor Emmanuel hadde kun fire døtre i live da han abdiserte i 1821. Som nærmeste mannlige slektning, overtok Karl Felix tronen. Han giftet seg 7. mars 1807 med Maria Kristina (17. januar 177911. mars 1849), prinsesse av Bourbon-De to Sicilier. Hun var datter til Ferdinand I av De to Sicilier og Marie Caroline av Østerrike.

Karl Felix døde uten arvinger etter å ha regjert i ti år. Han ble etterfulgt av det eldste mannlige medlemmet av Huset Savoia, Karl Albert av Sardinia.