Karl Ernst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Karl Ernst
Ernst Porträt.jpg
Født1. september 1904
Wilmersdorf
Død30. juni 1934 (29 år)
Lichterfelde
Beskjeftigelse Politiker
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Sturmabteilung

Karl Ernst (født 1. september 1904 i Wilmersdorf i Berlin, likvidert 31. juli 1934 i Berlin-Licherfelde) var en av lederne for Sturmabteilung (SA).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Wilmersdorf i Berlin, og arbeidet som ung mann som pikkolo på et hotell der, og som utkaster på en kafé med et intellektuelt klientell. I 1923 gikk han inn i NSDAP. Han tiltrakk seg raskt lederen Ernst Röhms oppmerksomhet, angivelig ikke minst fordi han hadde utseendet med seg, og kom inn i Röhms indre krets.

4. april 1931 ble Ernst forfremmet til SAs leder for Berlin og Brandenburg. Gjennom Röhms innflytelse ble han valgt inn i Riksdagen i 1932. Tidlig i 1934 ble han forfremmet til SS-Gruppenführer, og han ble samtidig innlemmet i den nasjonale ledelsen for SA.

30. juni 1934 giftet han seg, og brudeparet kjørte til Bremen for å dra videre på bryllupsreise til Madeira. Utenfor Bremen ble han forbikjørt av SS-medlemmer som åpnet ild mot bilen. Han kone og sjåfør ble såret. Han ble tatt av SS-mennene og sendt til Berlin hvor han ble henrettet som en del av utrensningen under De lange knivers natt.