Karen Brahe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karen Brahe
Karen Brahe.jpg
Født1. des. 1657Rediger på Wikidata
NæsbyholmRediger på Wikidata
Død27. sep. 1736Rediger på Wikidata (78 år)
ØstrupgårdRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[1], boksamlerRediger på Wikidata
FarPreben Brahe
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Karen Brahe (født 1. desember 1657 på Næsbyholm, død 27. september 1736 på Østrupgård, Håstrup sogn) var en dansk boksamler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hun ble født som tredje barn av seks av foreldrene Preben Brahe og Susanne Gøye. Hun vokste opp med lesning, og ble undervist bl.a. av sin mor og mormoren Karen Bille.

Karen ble en dyktig forvalter av sine gods, og en flittig utøver av boklige sysler. I 1681 arvet hun sin faster Anne Gøyes boksamling på ca. 1100 bind, og forøket den senere betydelig. I 1716 stiftet hun Odense adelige jomfrukloster, og testamenterte dertil sitt Karen Brahe-bibliotek, som var rikt på danske bøker og håndskrifter. Da bøkene for evig tid skulle tilhøre klosteret og være til jomfruenes bruk, åpnet hun adgangen til lærdom for andre kvinner.

Karen Brahe var en flittig brevskriver. I etterlatte brev kan man lese om alt fra administrasjon over litteratur til sladder. Hennes litterære hovedinteresse var teologien, som utgjør mere enn halvdelen av bøkene. En annen interesse var historie primært fra Danmark, og denne utgjør ca en fjerdedel av bøkene. Den siste fjerdedel var av det mere praktiske slaget som lovsamlinger, legebøker, anatomiske verk, kokebøker med fettflekker samt skole- og havebøker. Det fantes også skjønnlitteratur som Anne Gøyes svigerinne Birgitte Thott hadde stått for.

Biblioteket er det eneste danske privatbibliotek fra det 17. århundre som er bevart samlet noenlunde intakt til i dag.

Klosterets siste beboere flyttet først ut i 1970. I 1987 ble Karen Brahe Selskabet stiftet med det formål å virke for opprettelsen av et kvinnekultursenter i klosterbygningene, som nå eies av Odense kommune.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ nordicwomensliterature.net[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]