Karelen-spørsmålet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Områder avstått til Sovjetunionen. Porkkala ble returnert i 1956.

Karelen-spørsmålet eller spørsmålet om Karelen (finsk: Karjala-kysymys) er en debatt i finsk politikk om Finland skal prøve å få tilbake områdene i det karelske neset og andre territorier som ble annektert av Sovjetunionen etter vinterkrigen og den finske fortsettelseskrigen. Selv om navnet omhandler Karelen inkluderer også debatten andre områder annektert av Sovjetunionen, som Petsamo, deler av Salla og Kuusamo, og de fire øyene i Finskebukta. Spørsmålet om Karelen er en offentlig debatt heller enn en politisk sak, da ingen store politiske partier støtter ideen.

Finsk Karelen var den rikeste og det mest befolkede delen av Karelen da det ble avstått til Sovjetunionen, og det viktige handelssentret Viipuri (Vyborg i dag) lå på det karelske neset.[1] Den russiske presidenten Boris Jeltsin skal i 1991 ha tilbudt Finland å kjøpe tilbake Karelen for å gjøre opp for urett begått etter andre verdenskrig, men dette bestrides i dag.[2][3] I dag er det ikke flertall i Finland for å forsøke å få tilbake territoriene, men støttegrupper skapt for de hundretusener som ble evakuert fra neset under krigen fortsetter å opprettholde bånd til området.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Goplen, Ådne. (2017, 17. januar). Karelens historie. I Store norske leksikon. Hentet 17. oktober 2017 fra https://snl.no/Karelens_historie.
  2. ^ http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Karelen-til-salgs-6480139.html
  3. ^ http://www.vg.no/nyheter/meninger/modig-general/a/23571/