Karagöz-Hacivat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hacivat (til venstre) og Karagöz (til høyre)

Karagöz (som betyr svartøyetyrkisk og Hacivat ( forkortet form for "Haci Cevat"som betyr "pilegrimen Cevat", også skrevet som Hacivad) er et tyrkisk skyggespill som stammer fra 1400-tallet[1][2].

Skyggespillet ble i 2009 inkludert i UNESCOs liste over "verdens kultur-ognaturvernområder" (Verdensarven) som tyrkisk kulturarv [3][4][5]. I den tyrkiske byen Bursa, hvor Karagöz og Hacivat stammer fra, finnes det et eget museum for skyggespillet, Karagöz-museet[6].

Det kom på slutten av 1800-tallet også en gresk oppfølger, Karagiozis [7], basert på tyrkiske Karagöz, men denne fikk etter hvert mer gresk preg[8].

I dag er Karagöz og Hacivat, ofte også bare referert som Karagöz-skyggespillet, fortsatt populær i forbindelse med ulike kulturelle arrangementer og i den islamske måneden ramadan, men ikke særlig synlig i det daglige liv [9].

Figurer og handling[rediger | rediger kilde]

En Karagöz-Hacivat-forestilling sett fra baksiden
Karagöz og Hacivat skyggespill fra tyrkisk kulturfestival i Seattle (2007)

Skyggespilelt er sentrert rundt morsomme dialoger og diskusjoner mellom Karagöz og Hacivat. Karagöz er den folkelige, rappkjeftede karakteren som ikke er redd for å si det han vil. Han er også analfabet, men kommer til gjengjeld alltid med raske og morsomme replikker. Hacivat representerer den velutdannede, men noe blærete og overlegne overklassen. Han er alltid høflig og snakker poetisk i motsetning til Karagöz. Han prøver å lære opp og forklare Karagöz forskjellige ting, men blir møtt med skarpe kommentarer og innimellom med et hodeslag eller to. Likevel er det Karagöz som er den mest populære skikkelsen [10].

I tillegg til disse hovedkaraktere finnes det også andre figurer og settinger, som den høye mannenUzun Efe, stoffavhengige Kanbur Tiryaki, den flørtende damen Nigâr m.m. Det omfatter også en rekke ikke-tyrkiske karakterer i tillegg.

Film[rediger | rediger kilde]

I 2005 ble det laget en film om Karagöz Hacivat med tittelen " Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü" (Hvorfor ble Hacivat og Karagöz drept?). Flere kjente skuespillere spilte i den litt over to timer lange filmen, som rask ble veldig populær i tyrkia. Filmen har nå en IMDB-score på 7,5/10. [11][12]. Filmen vant 3 kåringer i Antalya Internasjonal Filmfestival i 2006 [13].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Videre lesning[rediger | rediger kilde]