Kapp Melkefabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kapp Melkefabrikk

Kapp Melkefabrikk er en industrivirksomhet som ligger i Østre Toten. Fabrikken ble etablert i 1891 og drev produksjon av Dr. Sopps oppfinnelse: Kondensert melk uten sukkertilsetning, kalt «Viking Melk». Fabrikken ble i 1898 kjøpt og siden drevet av sveitsiske Nestlé til den ble nedlagt i 1928.[1] Fabrikken var Østre Totens største arbeidsplass og hadde på det meste ca. 300 arbeidere. Lokalt ble fabrikken også kalt "Kokeriet".

Seinere husa fabrikken blant annet Remingtons skrivemaskinfabrikk. Denne ble nedlagt i 1957.

Bygningene brukes i dag til diverse kulturelle formål samt næringsvirksomhet. Mjøsmuseet har et stort arkiv og dokumentasjonssenter her, vegg i vegg med Kulturskolen Mjølkefabrikken (Østre Toten kulturskole). Kapp Næringshage (etablert 2003) har også tilhold ved Kapp Melkefabrikk, og her arbeider nå (2007) 60 personer. Kapp Båtforening har båthavn utenfor fabrikken, og har drevet konsertvirksomhet i sommersesongen.

Skibladner legger ofte til ved kaia rett utenfor Kapp Melkefabrikk, både på faste ruteanløp og ved charterarrangementer.

26. Februar 2021 er det brann i de tre næringsbyggene.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kapp Melkefabrikk». Industrimuseum. Arkivert fra originalen 6. juli 2018. Besøkt 29. september 2019. 
  2. ^ Fredag 26. Februar 2021 oppstår det en brann i næringsbyggene. Lørdag 27. Februar starter opprydningsarbeid. Dette skriver Østre Toten brannvesen på sin facebook side «Bildene fra gårsdagens brann taler sitt tydelige språk om en brann som var krevende å håndtere. De første bildene viser røykutvikling i takkonstruksjonen, og etterhvert tar det av. De 3 bygningene som er rammet av brann er murbygninger, der to av disse er gamle og fra samme tidsrom som da Melkefabrikken ble bygd. Det tredje bygget er et nyere bygg, delvis oppført i betong. Det var svært mye brennbart inne i bygningene, som ble brukt som verksteder og lager. Virksomheten Less er en av disse. På grunn av den sterke varmeutviklingen måtte brannen angripes fra taket, og avgjørende for utfallet var såkalt høyderedskap, bestående av vår egen stigebil, og tilsvarende kjøretøyer fra Gjøvik og Hamar brannvesen. 3 høyderedskap var tidvis i aksjon samtidig, og dette krever stor vanntilgang! Vi startet innsatsen med vann fra egne biler og koblet til lokale hydranter, som finnes i umiddelbar nærhet, men kapasiteten på ledningsnettet er begrenset i området. Mjøsa ble redningen, og her er det ubegrenset med slokkemiddel! Vi satte i drift egen pumpe, og våre gode naboer i Vestre Toten Brannvesen sto like ved med en tilsvarende. Etterhvert kom også Sivilforsvaret oss til hjelp, slik at vi fikk en stabil og tilstrekkelig vannforsyning. På morgenen lørdag 27. februar står 3 utbrente bygninger igjen som resultat av brannen. I dag skal vi drive med etterslokking og opprydding. Stor takk til alle som har bidratt så langt, det har vært mannskaper fra 5 brannvesen i aksjon, og i tillegg kommer Sivilforsvaret, ambulansetjenesten, politiet og frivillige hjelpere!»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]