Hopp til innhold

Kantar TNS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kantar TNS
Offisielt navnKantar TNS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer924319623
BransjeMarkedsanalyse
Etablert14. mars 1977
Forgjenger(e)TNS Gallup
MorselskapKantar
HovedkontorOslo (gate: Kirkegata)[1]
LandNorge
StyrelederYvonne Sofia Kristina Pernodd
Adm.dir.Stein Arild Aarland
Nettstedkantar.no (nb) (2019–)

Kantar AS, tidligere Kantar TNS AS og TNS Gallup AS,[2] er Norges største markedsanalysebyrå, i henhold til omsetningsstatistikk fra Norsk Markedsanalyse Forening.[3] Selskapet kan ses som en videreføring av Norsk Gallup Institutt AS, som ble stiftet 20. februar 1946.

Bjørn Balstad var selskapets første disponent og senere eier. Balstad innførte George Gallups metoder for utvalgsundersøkelser i Norge og var en pioner i den norske markedsanalysebransjen. Han var også en av grunnleggerne av Gallup International Association i 1947, en verdensomspennende organisasjon for Gallup-selskaper.

I 1976 fusjonerte Norsk Gallup Institutt med Norges Dagligvareindeks og Fakta til Norges Markedsdata A/S. Ved en senere splittelse opprettet Balstad Norsk Opinionsinstitutt og tok tilbake navnet Norsk Gallup Institutt. I 1997 ble selskapet overtatt av TNS med base i London.

I oktober 2008 ble TNS overtatt av WPP plc, ett av verdens største selskaper innenfor markedsinformasjon, og TNS ble en del av Kantar Group, WPPs divisjon for innsikt og rådgivning. I mars 2009 fusjonerte TNS med Research International, og det fusjonerte selskapet tok navnet TNS. I Norge skjedde en tilsvarende lokal fusjon ved at Research International fusjonerte med TNS Gallup og videreførte navnet TNS Gallup.

TNS Gallups mediemålinger

[rediger | rediger kilde]

TNS Gallup foretar målinger for internett, kringkasting, aviser, fagpresse og mobilt internett.

Sentralt i TNS Gallups arbeid står målinger av TV-seing, radiolytting, mobilt mediebruk og offisielle trafikkmålingene på internett i Norge. I tillegg har TNS Gallup og Fagpressen (DNFF) en avtale om måling av norske fagblader. Statistikk publiseres fortløpende, samt at TNS Gallup foretar spesielle brukerundersøkelser som barns mediebruk og daglig dekning for mediehus. Hovedundersøkelsen er Forbruker & Media som kartlegger nordmenns medievaner samt forbruk/markedsinformasjon.

Seertall/TV-målinger

[rediger | rediger kilde]

TNS Gallup leverer de offisielle seertallene i Norge på oppdrag fra TV-kanalene. Målingene foretas elektronisk per minutt for over 125 kanaler ved hjelp av et landrepresentativt panel på 1 000. I praksis betyr dette at 1 000 norske husstander har en fjernkontroll som registrerer hvilket husstandsmedlem som ser på TV og hvilken kanal som står på fjernsynet. Hvert medlem i husstanden har «sin» knapp og gjester i husstanden kan registrere seg med alder og kjønn.

TNS Gallup har på forhånd registrert omfattende demografisk informasjon for alle husstandsmedlemmene, samt noe informasjon om holdninger og interesser. Husstandene som er med i TV-målingene verves av TNS Gallup og utgjør i dag 1 000 husstander, dvs. ca. 2 200 personer. Utvalget skal representere Norge i et miniatyr. Husstandsmedlemmene belønnes etter et incentiv-opplegg/poengsystem.

Lyttertall/radio-målinger

[rediger | rediger kilde]

Deltakerne i radiomålingene velges på samme måte av TNS Gallup og består i dag av 1000 personer. Disse bærer med seg en liten PPM-måler (på størrelse med en personsøker) som registrerer all radiolyd innenfor en viss radius. PPM representerer en unik identifisering av ulike lydkilder (analogt, digitalt og via internett) som gir TNS Gallup en sikker identifisering av den enkelte radiokanal.

Trafikkmålinger/internettbruk

[rediger | rediger kilde]

TNS Gallup foretar de offisielle trafikkmålingene på Internett i Norge på oppdrag fra Mediebedriftenes Landsforening. Ved hjelp av browsermålingen TNS Metrix presenteres Topplistene som viser gjennomsnittlige dagtall. Denne listen viser imidlertid kun de som betaler for undersøkelsen, et nettsted som Wikipedia er derved utelukket og vises ikke på listen.

Lesertall/fagpresse

[rediger | rediger kilde]

Sammen med fagpressen (DNFF) foretar TNS Gallup målinger av norske fagblader. De større titlene blir samlet inn i Forbruker & Media, mens de andre blir rapportert gjennom «Fagpresseknappen». Det er mulig å få informasjon om lesertall gjennom verktøyet fagpressekatalogen hos fagpressen (DNFF)

Forbruker & Media

[rediger | rediger kilde]

Undersøkelsen inneholder dekningstall for norske aviser, magasiner, radio, TV, Internett, kino og direkte reklame. I tillegg kartlegger undersøkelsen hva den norske befolkningen over 15 år gjør i fritiden og i tillegg inneholder den informasjon om livsstil, forbruk, merkevarer, kapitalvarer, beslutningsmyndighet i forhold til arbeid/yrke, samt demografi og geografi. Undersøkelsen er basert på kvalitative intervjuer. Minst 30 000 personer intervjues per telefon, 100 per dag i 345 dager i året. Intervjuene tar ca. 18-19 minutter.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ besøkt 12. november 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «TNS Gallup skifter navn til Kantar TNS». kantar.no. Besøkt 28. april 2022. 
  3. ^ Norsk Markedsanalyse Forening

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]