Bjørn Balstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Balstad
Født18. juli 1916Rediger på Wikidata
Død19. september 2007Rediger på Wikidata (91 år)
Utdannet ved London School of EconomicsRediger på Wikidata

Bjørn Balstad (født 18. juli 1916 i Ås, død 19. september 2007 i Oslo) var en norsk forretningsmann og markedsanalytiker. Han regnes som grunnleggeren av faget markedsanalyse i Norge.

Han tok eksamen ved London School of Economics i 1939, og han blei deretter lærer ved Otto Treiders handelsskole i Oslo. Etter andre verdenskrig arbeidde han en kort periode i Handelsdepartementet.

Balstad blei kjent med George Gallup, og han lot seg fascinere av dennes metoder for meningsmålinger gjennom representative utvalg. 20. februar 1946 etablerte Balstad Norsk Gallup Institutt for å utføre «undersøkelser om folkemeningen» i Norge. Firmaet iverksatte målinger om folks syn på varemerker, politiske partier, radioprogrammer osv, og Balstad blei en kjent kommentator særlig av det månedlige partibarometeret. Han la imidlertid stor vekt på å være nøytral, og han uttalte seg derfor stort sett bare om de tekniske sidene ved målingene (usikkerhet o.l.).

Balstad utvikla systemet med «Omnibus»-undersøkelser, et opplegg som i dag brukes over heile verden. Det er her snakk om regelmessige målinger av samme forhold blant store (landsdekkende) utvalg av befolkninga.

I 1976 fusjonerte Norsk Gallup med andre firmaer til Norges Markedsdata A/S. Han var imidlertid misfornøyd med resultatet av fusjonen, trakk seg ut og etablerte Norsk Opinionsinstitutt, og han tok seinere tilbake navnet Norsk Gallup Institutt, som etter overtagelsen av TNS skifta navn til TNS Gallup.

Balstad starta også et meningsmålingsfirma på Island, og han var en periode leder av det danske Gallup-firmaet. Han hadde flere tunge verv innen internasjonale organisasjoner for markedsanalyse.