Kanishka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gullmynt preget av Kanishka (British Museum)

Kanishka (sanskrit: कनिष्क; baktrisk: Κανηϸκι, Kaneshki; middelalderkinesisk: 迦腻色伽, Ka-ni-sak-ka, tilsvarer Jianisejiamoderne kinesisk) var keiser av Kushriket (beliggende i India, Afghanistan, Pakistan og Tadsjikistan) ca. 127163 e.Kr. Han er kjent for sine militære, politiske og åndelig prestasjoner. Som en etterkommer av Kushrikets grunnlegger, Kujula Kadphises, kom Kanishka til å herske over et rike i Baktria som strakte seg fra Turfan i Tarimbekkenet i dagens Kina til oldtidsbyen Pataliputra (ved dagens by Patna) i nordlige India. Hans hovedstad var lokalisert i Puruṣapura i Gandhara (ved Khyber Pakhtunkhwa i Pakistan). To andre betydningsfulle byer var Kapisa (i provinsen Kapisa i Afghanistan) og Mathura (i Uttar Pradesh i India).

Kanishkas erobringer og støtte til buddhismen hadde en stor betydning for utviklingen av Silkeveien, og formidlingen og spredningen av mahayanaretningen av buddhismen over fjellkjeden Karakorum og inn i Kina.

Datoen for Kanishkas tiltredelse til tronen ble senere benyttet som kalenderårstall, den såkalt Saka-tiden, tilsvarende for 78 e.Kr. Imidlertid er denne datoen ikke vurdert som en korrekt historisk dato for Kanishka tiltredelse på tronen. Det er beregnet at han ble keiser først i 127 e.Kr.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Falk (2001), s. 121–136. Falk (2004), s. 167–176.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Falk, Harry (2001): «The yuga of Sphujiddhvaja and the era of the Kuṣâṇas» i: Silk Road Art and Archaeology VII, s. 121–136.
  • Falk, Harry (2004): «The Kaniṣka era in Gupta records» i: Silk Road Art and Archaeology X, s. 167–176.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]