Kanishka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanishka
Gullmynt preget av Kanishka (British Museum)
Født78Rediger på Wikidata
Peshawar
Død144Rediger på Wikidata
Peshawar
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleSupriya
Vidyamati
FarVima Kadphises
BarnHuvishka
NasjonalitetKushriket
GravlagtPeshawar

Kanishka (sanskrit: कनिष्क; baktrisk: Κανηϸκι, Kaneshki; middelalderkinesisk: 迦腻色伽, Ka-ni-sak-ka, tilsvarer Jianisejiamoderne kinesisk) var keiser av Kushriket (beliggende i India, Afghanistan, Pakistan og Tadsjikistan) ca. 127163 e.Kr. Han er kjent for sine militære, politiske og åndelig prestasjoner. Som en etterkommer av Kushrikets grunnlegger, Kujula Kadphises, kom Kanishka til å herske over et rike i Baktria som strakte seg fra Turfan i Tarimbekkenet i dagens Kina til oldtidsbyen Pataliputra (ved dagens by Patna) i nordlige India. Hans hovedstad var lokalisert i Puruṣapura i Gandhara (ved Khyber Pakhtunkhwa i Pakistan). To andre betydningsfulle byer var Kapisa (i provinsen Kapisa i Afghanistan) og Mathura (i Uttar Pradesh i India).

Kanishkas erobringer og støtte til buddhismen hadde en stor betydning for utviklingen av Silkeveien, og formidlingen og spredningen av mahayanaretningen av buddhismen over fjellkjeden Karakorum og inn i Kina.

Datoen for Kanishkas tiltredelse til tronen ble senere benyttet som kalenderårstall, den såkalt Saka-tiden, tilsvarende for 78 e.Kr. Imidlertid er denne datoen ikke vurdert som en korrekt historisk dato for Kanishka tiltredelse på tronen. Det er beregnet at han ble keiser først i 127 e.Kr.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Falk (2001), s. 121–136. Falk (2004), s. 167–176.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Falk, Harry (2001): «The yuga of Sphujiddhvaja and the era of the Kuṣâṇas» i: Silk Road Art and Archaeology VII, s. 121–136.
  • Falk, Harry (2004): «The Kaniṣka era in Gupta records» i: Silk Road Art and Archaeology X, s. 167–176.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]