Kampen Janitsjarorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kampen Janitsjarorkester
Opphav (10. sep. 1929)
Nettstedhttps://www.kampenjanitsjarorkester.no/
IMDbIMDb

Kampen Janitsjarorkester er et janitsjarkorps som ble stiftet i Oslo i 1929. Korpset holdt opprinnelig til på Kampen i bydel Gamle Oslo, og tok navnet sitt derfra.

Janitsjarorkesteret ble stiftet 10. september 1929 av en gruppe kamerater på mellom 8 og 13 år.

Kampen Janitsjarorkester har bare mannlige medlemmer. Orkesteret spiller oftest lokalt i Oslo, men har også opptrådt andre steder i Norge og utenlands. De har blant annet deltatt på Military tattoo i Garmisch Partenkirchen, vært oppvarmingsband under Edinburgh Military Tattoo, hatt oppmarsj med Stars and Stripes på Fifth Avenue under New York City Marathon og deltatt på en stor konsert med Wenche Myhre i Tyskland.

Orkesteret gjorde seg bemerket på 1950-tallet ved å spille swing-musikk i gata, blant annet 12th Street Rag.[trenger referanse] Etter dette har orkesteret fremført nærmere 100 låter av blant andre Rolf Letting, Frode Thingnæs, Helge Førde, Lars Erik Gudim og Even Kruse Skatrud.

Kampen Janitsjarorkester har også gitt ut en rekke plater og CD-er.

I 2019 var de gjesteartister på en konsert som bandet Bigbang holdt på musikkfestivalen OverOslo. Senere på året holdt korpset konsert i Oslo konserthus for å markere at det var 90 år siden korpset ble stiftet. I desember 2019 var de gjesteartister på en julekonsert med bandet Di Derre.

Musikalsk leder fra januar 2021 er trombonisten Tarjei Grimsby. Korpset har i senere tid hatt øvingslokale på Hellerud videregående skole.

NRK-dokumentar og diskusjon rundt kvinnelige medlemmer[rediger | rediger kilde]

I perioden 2016–2018 laget filmskaper Janne Lindgren en dokumentarfilm om Kampen janitsjar. Filmen ble vist på NRK i 2020.[1] Dokumentaren viste at orkesteret lenge hadde slitt med rekruttering av unge medlemmer. Ifølge Lindgren hadde korpset på tidspunktet for filmingen en gjennomsnittsalder på 60 år, og kun to medlemmer under 30 år, og ville de neste fem årene ha behov for å rekruttere rundt 20-30 nye medlemmer.[2] Derfor vurderte korpsets sittende styre for første gang å åpne for kvinnelige medlemmer i orkesteret. Dette utløste en stor intern diskusjon, og etter en tre måndeders prøveperiode med flere kvinnelige musikere, stemte et flertall av korpsmedlemmene på at korpset kun skulle ha mannlige medlemmer. Dette gjør Kampen janitsjar til Norges siste rene mannskorps.

Regissør Lindgren understreket i sin omtale av disse hendelsene at hun ikke ser på medlemmene i korpset som mannsjåvinistiske, men heller opptatt av å bevare tradisjonen i korpset.[2]

Ifølge æresmedlem Roy Waraas har situasjonen bedret seg økonomisk i korpset etter filminnspillingen, og de har rekruttert flere yngre mannlige medlemmer.[2]

Trompetist Tine Thing Helseth har i et intervju med NRK i 2009 uttalt at hun tror det må både gutter og jenter til for å nå et musikalsk nivå på linje med eliten av norske korps.[3] Daværende formann Gunnar Guttulsrød er i samme artikkel enig om at rekruttering av jenter ville hevet det musikalske nivået, men sier at å ha kun mannlige medlemmer er viktig for identiten og merkevaren til korpset.

Priser og hedersbevisninger[rediger | rediger kilde]

  • 1995: Oslo bys kunstnerpris ble delt mellom Kampen Janitsjarorkester og dirigenten Frode Thingnæs
  • Kampen Janitsjarorkester er utnevnt til æresborgere av New Orleans[4]
  • Selskapet for Oslo Byes Vel har satt opp en blå plakett på adressen Sigurdsgate 5 i Oslo, der Kampen Janitsjarorkester ble stiftet i 1929. Bygningen der stiftelsen fant sted, eksisterer ikke lenger[5]
  • 2018: Posten Norge lanserte et frimerke med Kampen Janitsjarorkester som motiv, i anledning korpsets forestående 90-årsjubileum. Dette frimerket ble i 2018 kåret til årets vakreste frimerke.[6]
  • 2019: tildelt Bydel Gamle Oslo kulturpris[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kampen». NRK1. 29.01.2020. Besøkt 23. februar 2021 – via NRK TV. 
  2. ^ a b c Hoffengh, Sissel (31.01.2020). «– Vi er jo «kampegutta». Det er en merkevare». Dagsavisen. 
  3. ^ Amdahl, Pernille Marie (5.05.2009). «Nei takk til damer i rekkene». NRK. 
  4. ^ Orkesterets hjemmeside om historien.
  5. ^ «Blå skilt i Enerhaugen, Grønland og Tøyen området». egt-historielag.no. Enerhaugen, Grønland & Tøyen historielag. Besøkt 24. februar 2021. 
  6. ^ «Årets vakreste frimerke 2018». Posten. Besøkt 24. februar 2021. 
  7. ^ «Internasjonal torgdag på Grønland». groruddalen.no. Akers Avis Groruddalen. 25. august 2019. Besøkt 24. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]